Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Klinisk kemi, Enhet 12

Tillsammans utvecklar vi Sahlgrenska Universitetssjukhuset för en hållbar framtid. Vi ställer om hälso- och sjukvården med målet att vara Europas ledande universitetssjukhus 2032. Tillsammans med patienterna arbetar vi för kvalitet, tillgänglighet, patientsäkerhet, forskning, utbildning och innovation – i ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem i Västra Götalandsregionen. Vår vision och våra mål tar sikte mot en vård av yttersta kvalitet, där patienten alltid är i fokus. Vi erbjuder hälso- och sjukvård lokalt och regionalt, men också högspecialiserad vård till patienter i hela landet och utomlands. Våra medarbetare är vår styrka och de bidrar i kunskapsutbyten nationellt och internationellt. Med digitala verktyg och nya arbetssätt kan vi förenkla vardagen på sjukhuset och erbjuda en modern, tillgänglig och effektiv vård av högsta kvalitet.

Regional laboratoriemedicin tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, område 4 och har ett tydligt samordningsuppdrag för hela Västra Götalandsregionen. Organisationen består av de laboratoriemedicinska verksamheterna på Södra Älvsborgs sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusen i väster och i NU-sjukvården.

Om oss

Regional laboratoriemedicin, Klinisk kemi, organiserad inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) är en av de största verksamheterna i landet bland de offentliga laboratorierna. Klinisk kemi består numera av en organisation med cirka 600 medarbetare. Klinisk kemi förser alla sjukhusen och primärvården inom regionen med kvalificerad laboratorieservice av hög kvalitet motsvarande 17 miljoner analyser per år. På laboratoriet levererar vi underlag till diagnos och behandlingsbeslut genom att analysera patientprover från olika kroppsvätskor bland annat blod, urin och cerebral spinalvätska samt tolkning av analyssvar. Vi utför också analyser i utvecklings- och forskningssyfte genom vår studiesektion och bedriver omfattande egen forskning i samarbete med akademin.

På Klinisk kemi Sahlgrenska bedrivs en bred klinisk rutinverksamhet kombinerat med högspecialiserad diagnostik och forskning i nära samarbete med universitetet. Vi söker nu en driven och erfaren forskare som vill bidra till att förbättra vår förståelse av hur troponin frisätts från levande hjärtceller och varför en ökad frisättning utan hjärtcellsdöd är kopplad till ökad dödlighet och framtida hjärtsjukdom. 

Om tjänsten

Tjänsten är en projektanställning på 1 år. I denna roll kommer du att arbeta med hjärtinfarktsmarkören troponin, som har visat sig frisättas från hjärtat även utan hjärtinfarkt. Denna frisättning ökar vid hög ålder samt vid njur- och hjärtsjukdom, vilket skapar problem vid diagnostik på akuten när man vill utesluta hjärtinfarkt. Vi fokuserar på att förstå hur troponin frisätts från levande hjärtceller och varför en ökad frisättning utan hjärtcellsdöd är kopplad till ökad dödlighet och framtida hjärtsjukdom. Vi utvecklar också metoder för att identifiera antikroppsmedierad analytisk interferens.

Arbetsuppgifterna innefattar självständigt laboratoriearbete för att:

  • Isolera och odla adulta hjärtceller från så kallade ”hjärtöron” – en liten hjärtmuskelbit som tas bort inför kanalisering av hjärtan vid thoraxkirurgi.
  • Differentiera hjärtceller från humana iPS-celler och upprätthålla odlingen.
  • Analysera troponin och andra biomarkörer i blod och odlingsmedium på kliniskt lab.
  • Utföra och tolka histologiska och immunhistologiska undersökningar av hjärtvävnad.
  • Skriva manuskript och publicera vetenskapliga artiklar.
  • Förstå och utveckla metoder för att identifiera antikroppsmedierad analytisk interferens. 

Om dig

Vi söker dig som har en doktorsexamen inom cell- och molekylärbiologi, biokemi eller närliggande område. Du har visat prov på självständigt arbete i laboratorium samt har förmåga att lösa problem med viss handledning. God kunskap om hjärtinfarktsmarkörer, deras kliniska användning och hur de analyseras är meriterande. Vi ställer krav på dokumenterad erfarenhet av immunhistokemi och hjärthistologi samt erfarenhet av att odla och differentiera iPS-celler till hjärtceller. 

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper, såsom noggrannhet, samarbetsförmåga och ett genuint engagemang för forskning.

Intervjuer kommer att ske löpande under ansökningstiden. Varmt välkommen med din ansökan! 

Möt några av våra medarbetare - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-08-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2025/2696
Kontakt
  • Enhetschef, Victoria Sopasakis, victoria.rotter.sopasakis@vgregion.se
Facklig företrädare
  • SACO, Henrik Rydberg , henrik.ryberg@vgregion.se
Publicerat 2025-05-05
Sista ansökningsdag 2025-05-19
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb