Förvaltningen för kulturutveckling, Lödöse museum

Kulturförvaltningen arbetar för ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland. Vi främjar, stöttar och utvecklar Västra Götalands kulturliv tillsammans med kommuner, civilsamhälle och andra aktörer. Kulturförvaltningen ger tjänstepersonsstöd till regionens kulturpolitiska organ: Kulturnämnden och Styrelsen för kulturutveckling. Läs mer på vår webbplats vgregion.se/kulturforvaltningen.

För att utföra vårt uppdrag med konst, kultur, natur och kulturarv finns för kärnverksamheten två avdelningar, Konst och kultur samt Natur och kulturarv där respektive avdelning är uppdelad på ett flertal enheter. På avdelningen Natur och kulturarv finns de sex museer och besöksmål som förvaltningen driver. För att samordna tvärande frågor över hela förvaltningen arbetar vi i matris, där exempelvis vårt arbete med kommuner, barn och unga, samlingsförvaltning och Agenda 2030 ingår.

Lödöse museum är ett kunskapscentrum om medeltid och det medeltida Lödöse, vid den tiden en av Sveriges största städer. Genom utställningar och arrangemang väcker vi nyfikenhet och ökar kunskapen om historia, arkeologi och medeltid. Vi arbetar med museisamlingar, rådgivning och forskning inom ämnesområden som medeltid, arkeologi och kulturhistoria. Till museet hör en historiskt inspirerad örtagård, museibutik och ett café. I hjärtat av Göta älvdalen, bara en dryg halvtimme norr om Göteborg, ligger vårt museum, en riktig medeltida pärla. Med över en halv miljon fynd är Lödöse idag en av de fyndrikaste medeltida platserna i Sverige. De flesta fynden var en gång vanliga föremål från en medeltida vardag.

Till Lödöse tar man sig lätt med tåg och buss från Göteborg (ca 35 minuter) eller Trollhättan (ca 25 minuter). Mer information finns på www.lodosemuseum.se

Museipedagog till Lödöse, en av Sveriges första städer.

Som museipedagog på Lödöse museum utgör du en viktig del av vårt arbete att utveckla och tillgängliggöra museets erbjudanden för våra besökare, både fysiskt och digitalt.

En viktig och stor del av tjänsten handlar om att väcka nyfikenhet hos barn och unga som besöker museet. Arbetet görs utifrån museets verksamhetsmål och vårt offentliga uppdrag.
Som pedagog får du möjligheten att arbeta med hela museets verksamhetsområde. Du kommer att arbeta med att bygga upp och förmedla kunskap om medeltiden till vår publik genom samlingarna, utställningsverksamhet och på digitala plattformar.

En del av det förmedlande uppdraget involverar ett kommunikationsuppdrag med förekommande redaktionella uppgifter och grafiskt innehållsskapande för vår webb och våra sociala medier är en viktig del av ditt förmedlande uppdrag.

Kvalifikationer

Högskoleexamen med inriktning mot pedagogik, kulturhistoria eller arkeologi

Minst två års erfarenhet av liknande pedagogiska arbetsuppgifter på museum eller annan lärande miljö.

Erfarenhet av visningsverksamhet och god kunskap i att självständigt utforma, planera och genomföra pedagogiska program och prova-på-aktiviteter inom traditionellt hantverk.

Erfarenhet av att planera och genomföra programverksamhet kopplad till museets profil och riktad till olika målgrupper

Erfarenhet av att använda digitala verktyg som berättande, gestaltning och kunskapsförmedling, att kunna skapa kunskapsinnehåll samt gestalta och förmedla detta (skapa och hantera innehåll för olika plattformar, utveckla och genomföra innehållsstrategi samt analyser)

God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Övrigt

Vi arbetar med rekryteringen löpande och intervjuer kommer hållas även under ansökningstiden. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lödöse
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/4783
Kontakt
  • Monica Risenius, enhetschef. Tillgänglig v 30-31, 0761-140387
Facklig företrädare
  • Jimmy Nilsson, Vision, 0700-207634
Publicerat 2023-07-16
Sista ansökningsdag 2023-08-20

Tillbaka till lediga jobb