Folkhögskoleförvaltningen, Dalslands folkhögskola

Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara.

Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden. Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.

På Dalslands folkhögskola studerar nära 300 deltagare uppdelade på tre orter. Vi finns i Färgelanda, Vänersborg och Trollhättan. De kurser vi erbjuder, förutom allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå, särskilda kurser/profilkurser, följande är exempel på dessa: Yrkeskurs vård- och omsorg, Socialpedagog, Livslinjen, Äventyrsguide och Det goda livet – en kurs för att ställa om till ett hållbart liv. I Trollhättan studerar ca 180 deltagare med 30 personal. Sammanlagt på alla orter är vi runt 60 anställda som arbetar med undervisning och service.
På folkhögskolan utgår lärandet från deltagarnas behov, förkunskaper och erfarenheter. Samtalet och det aktiva deltagandet i gruppen är en av grundpelarna i folkhögskolans pedagogik. Hos oss undervisar vi vuxna deltager i små grupper i en lugn miljö.
På skolan finns en positiv anda som är viktig att förvalta. Den handlar om vikten av att få vara den man är, att synas, att bli lyssnad till. Det ska helt enkelt vara roligt och meningsfullt att komma till skolan, oavsett om man är där som deltagare eller som anställd.

 

Dalslands folkhögskola består av två enheter, en internatskola i Färgelanda och en externatskola i Trollhättan. Skolan bedriver folkhögskoleverksamhet inom statsbidragets ram samt konferens-, uppdrags-, kurs- och projektverksamhet.

Enheten i Färgelanda bedriver såväl som allmän kurs som flera eftergymnasiala kurser såsom Äventyrsguide, Det goda livet för en hållbar omställning och Dalslandsguide. Dalslands folkhögskola har drygt 60 medarbetare och ca 300 deltagare.

Beskrivning och arbetsuppgifter

Vi söker en kursledare till vår särskilda 1-åriga kurs, Livslinjen. Denna kurs har gett profil åt Dalslands folkhögskola i mer än 20 år. Hit söker deltagare som önskar att förändra eller förbättra sin livssituation.  
Deltagarna får möjlighet att inhämta och förkovra sig i olika psykologiska förhållningssätt genom teori, praktik och olika kreativa processer. Kursen handlar om personlig utveckling där målet är att ge nya perspektiv, stärka individen och stötta individen till att välja sin väg i livet. Gruppen är vårt verktyg för att arbeta med individens utveckling. Vid sidan av gruppverksamheten ges deltagaren möjlighet att få individuella coachande samtal för att närma sig sina mål. 

Du ska förvalta det vi har byggt upp men också ta initiativ till att tillsammans med oss utveckla kursen utifrån din syn på aktuella och kommande behov i det samhälle som nu växer fram. Du kommer att arbeta nära kursansvarig och andra medarbetare på folkhögskolan. 

 

Kvalifikationer

Detta är en unik miljö för dig som har gåvan att stötta och inspirera människor att hitta sin väg i livet. Du behöver en bred psykologisk och beteendevetenskaplig kompetens förvärvad genom rik livserfarenhet och högskoleutbildning eller motsvarande. Du ska ha erfarenhet av att arbeta med lärande i grupp, grupputveckling och hälsofrämjande arbetssätt.  

Tidigare erfarenhet av att arbeta med människor med tex psykisk ohälsa, NPF, stressrelaterade åkommor och trauma är också meriterande. Kompetens inom KBT och erfarenhet av samverkan med myndigheter är meriterande. Eget intresse inom yoga, meditation, drama, naturen som läkande kraft, kreativt skapande är uppskattat och ett viktigt inslag i kursen. 

Det är av stor vikt att du är ödmjuk, lyhörd och har god förståelse för olika levnadsöden för att kunna inge förtroende i lärarrollen och vid personliga samtal. Du behöver kunskap om hur man stärker, vägleder och motiverar deltagare. Du ska ha en god självkännedom, äga en inre trygghet, ha hög medvetenhet om vad som händer i deltagarnas omvärld och nära till ett lustfyllt och kreativt arbetssätt. 

Som person har du god förmåga att strukturera ditt arbete och i samarbete med kollegor forma metoder för lärande. Du vill också bidra till att deltagare och personal utanför din kurs möter en levande skola.  

Villkor

50 % tillsvidaretjänst, tillträde hösten 2023. Då vissa resor kan ingå i arbetet krävs B-körkort.



Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Aug 2023
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Färgelanda
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/2729
Kontakt
  • Johannes Huss, bitr Rektor, 070-0823500
Facklig företrädare
  • Erika Sandberg Offesson, Sveriges Lärare, 0768-239714
Publicerat 2023-03-31
Sista ansökningsdag 2023-04-25

Tillbaka till lediga jobb