Förvaltningen för kulturutveckling, enheten Kultur och Samhälle

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av besöksmål och museer samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer här: www.vgr.se/kulturutveckling.

Alla invånare i Västra Götaland har rätt till ett rikt kulturliv. Det är en central del av regionens vision Det goda livet. Förvaltningen för kulturutveckling är landets bredaste regionala kultur- natur- och kulturarvsförvaltning och samlar kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, biblioteks- och museiverksamhet. För att genomföra vårt uppdrag arbetar vi i nära samverkan med kommuner, kommunalförbund, civilsamhälle, det fria kulturlivet, näringsliv och akademi liksom med en rad olika myndigheter.

Arbetsuppgifter

Vill du vara med och bidra till att människor med olika förutsättningar får likvärdig tillgång till information, kultur och kunskap? Vill du stödja bibliotekens samverkan kring digitala tjänster och system, och fördjupa dig i mediestrategiska frågor? Då kan du vara en av de konsulenter inom biblioteksutveckling som vi söker!

I Förvaltningen för kulturutveckling ansvarar vi bland annat för den regionala biblioteksverksamheten i Västra Götaland, vilket handlar om att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet för de folkbibliotek som är verksamma i regionen. Vi arbetar strategiskt med förändringsarbete, processtöd och kunskapsspridning kring frågor som rör bibliotekens utveckling och roll i samhället. Att vidga deltagandet och sänka trösklarna så att biblioteken blir tillgängliga för alla, är en central del av vårt uppdrag.

De konsulenter vi söker kommer att ansvara för sina huvudsakliga uppdrag, i en arbetsgrupp som samarbetar och tar ett helhetsansvar för biblioteksutveckling. Uppdragen kan komma att förändras beroende på regionala prioriteringar och nationella satsningar. Vi söker medarbetare som trivs på en arbetsplats som hela tiden utvecklar verksamheten för att stötta biblioteken att möta samhällets utmaningar.

Arbetet som konsulent innebär att du fungerar som stöd till biblioteken i en rad olika frågor. I arbetet ingår att driva och stödja projekt och processer, planera, utveckla och organisera fortbildningsinsatser, omvärldsbevaka och samarbeta med relevanta externa aktörer liksom kollegor inom förvaltningen. Du deltar också i och samordnar nätverk och samarbeten och verkar för att kunskap och kompetens sprids. Du kommer att arbeta med metodutveckling, kritisk analys, samt att muntligt och skriftligt förmedla erfarenhets- och forskningsbaserad kunskap.

Vi söker konsulenter med särskild kunskap inom två områden:
Konsulent bibliotek med inriktning mot medier och mediestrategiskt arbete. 
Konsulent bibliotek med inriktning mot delaktighet och flerspråk.

Ange i ansökan vilken tjänst du söker.

Om dig

Du som söker ska ha högskoleutbildning med inriktning mot biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande. Du ska ha erfarenhet av arbete på bibliotek, primärt folkbibliotek, alternativt ha goda kunskaper om folkbiblioteksutveckling genom arbete inom närliggande områden i en offentligt styrd verksamhet.

Du är kommunikativ och lyhörd och är van att arbeta självständigt samtidigt som du har god samarbetsförmåga. Du har förmåga att se helhet, och har lätt för att samarbeta med aktörer i olika verksamheter och på olika nivåer. Du har utvecklingsfokus, tänker strategiskt och kan inspirera och få med dig andra. Du har lätt för att uttrycka dig i både tal och skrift. Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten.

Du har möjlighet att resa i och utanför regionen och ibland utanför ordinarie arbetstid. Du bör ha körkort.

Du som söker tjänsten Konsulent bibliotek med inriktning mot delaktighet och flerspråk har erfarenhet av arbete med delaktighet och tillgänglighet och kompetens inom flerspråk och nationella minoriteter.

Du som söker tjänsten Konsulent bibliotek med inriktning mot medier och mediestrategiskt arbete har erfarenhet av arbete med medier och mediestrategiska frågor och kompetens inom samordning av digitala tjänster och system.

Meriterande för båda tjänsterna är erfarenhet av ledarskap, verksamhetsutveckling och projektledning samt erfarenhet av pedagogisk verksamhet och facilitering av möten och processer.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2021/8570
Kontakt
  • Jenny Berner, 0768-36 04 77
Facklig företrädare
  • Eyrun Thorhallsdottir, SACO, 0703-49 21 56
Publicerat 2021-12-22
Sista ansökningsdag 2022-01-16

Tillbaka till lediga jobb