Förvaltningen för kulturutveckling

Kulturförvaltningen arbetar för ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland. Vi främjar, stöttar och utvecklar Västra Götalands kulturliv tillsammans med kommuner, civilsamhälle och andra aktörer. Kulturförvaltningen ger tjänstepersonsstöd till regionens kulturpolitiska organ: Kulturnämnden och Styrelsen för kulturutveckling. Läs mer på vår webbplats vgregion.se/kulturforvaltningen.

Om Vitlycke museum 
Vitlycke museum är ett kunskaps- och upplevelsecentrum för världsarvet Tanums hällristningar och ligger i närheten av Tanumshede. Museet är ett internationellt besöksmål och har verksamhet både utomhus vid hällristningarna, i Bronsåldersgården och inne i byggnaden. Vitlycke museum är säsongsöppet april t.o.m oktober. I vårt uppdrag ingår bl.a. att utifrån världsarvskonventionen och hällristningarna arbeta med information, program, visningar och kunskapsutveckling.  

Vår programverksamhet ska göra det lätt att lära känna och få veta mer om hällristningarna och öka tillgängligheten till världsarvet, och museet fungerar därmed som en besöksportal för världsarvet. Utgångspunkten är i bronsåldern och hällristningsbilderna, men spänner över en 8 000 år lång epok av mänsklig närvaro i världsarvsområdet. Vi eftersträvar det genuina och att skapa en känsla av gemenskap i vår verksamhet, och arbetar under den kommande perioden aktivt med att utveckla vårt kärnkunskapsområde. 

Arbetsuppgifter  
Vi söker nu två personer till rollen som gårdsguide för säsongen 2021. Som gårdsguide har du din hemvist i bronsåldersgården på museiområdet. Där arbetar du med att möta besökare och leda grupper, förevisa miljöer och byggnader samt planera och genomföra hantverksdemonstrationer. Du kommer också att arbeta med underhåll av gården som omfattar allt från skötsel av hus och byggnader, trädgård och odling samt djurvård.  

Säsongen har två faser: Först under april och maj genomför vi lägerskolor riktade till grundskola årskurs 3. Där kommer du arbeta som aktivitetsledare tillsammans med guider och pedagoger från museet. Därefter kommer besökssäsongen från juni till augusti, där dagen styrs av besöksflödet. Här kommer du själv ansvara för din planering av aktiviteten i gården tillsammans med dina kollegor, och du handleder också feriepraktikanter i att förevisa enklare hantverk och prova på-aktiviteter. 

Kvalifikationer  
Du har gymnasial utbildning. Utöver detta har du praktisk och teoretisk kunskap om forntida hantverk och slöjd. Du har erfarenhet av att leda grupper, både barn och vuxna, att arbeta pedagogiskt och föredra muntliga presentationer och guida. Det är meriterande om du har kunskaper om förhistorisk tid och bronsåldern. 

Eftersom en stor del av våra besökare kommer från andra länder är det en förutsättning att vara bekväm med att använda svenska och engelska i olika sammanhang i uppdraget. Tyska och övriga språkkunskaper är meriterande. Arbetets karaktär ställer krav på förmågan att arbeta självständigt, vara en god kommunikatör och bidra med gott samarbete i vår arbetsgrupp samt ge god service till museets besökare. Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. 

Då museet är en liten organisation behöver du vara beredd på att kunna arbeta med uppgifter inom alla delar av vår verksamhet vid behov.  

Övrigt  
Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten. 

 

 

 

Anställningsform Säsongsarbete
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2021-04-06 -- 2021-08-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 80%
Ort Tanum
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2020/6221
Kontakt
  • Petter Öhnell, Enhetschef, 076-114 03 87
  • Lars Strid, samordnare lägerskolor, 070-020 61 26
Facklig företrädare
  • Eva Melander Edsler, Dik, 0706-48 23 00
  • Nicklas Foresti, 010-4414388
Publicerat 2020-12-14
Sista ansökningsdag 2021-01-10

Tillbaka till lediga jobb