Folkhögskoleförvaltningen, Dalslands folkhögskola

Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara.

Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden. Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.

På Dalslands folkhögskola studerar nära 300 deltagare uppdelade på tre orter. Vi finns i Färgelanda, Vänersborg och Trollhättan. De kurser vi erbjuder, förutom allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå, särskilda kurser/profilkurser, följande är exempel på dessa: Yrkeskurs vård- och omsorg, Socialpedagog, Livslinjen, Äventyrsguide och Det goda livet – en kurs för att ställa om till ett hållbart liv. I Trollhättan studerar ca 180 deltagare med 30 personal. Sammanlagt på alla orter är vi runt 60 anställda som arbetar med undervisning och service.
På folkhögskolan utgår lärandet från deltagarnas behov, förkunskaper och erfarenheter. Samtalet och det aktiva deltagandet i gruppen är en av grundpelarna i folkhögskolans pedagogik. Hos oss undervisar vi vuxna deltager i små grupper i en lugn miljö.
På skolan finns en positiv anda som är viktig att förvalta. Den handlar om vikten av att få vara den man är, att synas, att bli lyssnad till. Det ska helt enkelt vara roligt och meningsfullt att komma till skolan, oavsett om man är där som deltagare eller som anställd.

Dalslands folkhögskola har vuxit under 2018

Under 2018 ökade antalet deltagare vid Dalslands folkhögskola från drygt 200 till över 320. Vi räknar med att tillväxten blir permanent. Verksamheten bedrivs vid flera enheter, en internatskola i Färgelanda, en externatskola i Trollhättan samt kursverksamheter i Mellerud och Åmål. Hösten 2019 kommer vi att starta kurser för utrikesfödda kvinnor i Bengtsfors och Vänersborg.

 ESF-projektet All-in

Tre Samordningsförbund har gått ihop och tilldelats medel från ESF-rådet för att erbjuda utrikesfödda kvinnor olika vägar vidare i livet. Det är ett 3-årigt projekt med start våren 2019, som en del i projektet ansvarar Dalslands folkhögskola för en Allmän kurs på grundskolenivå. Detta kurskoncept har fått rubriken Du och Ditt Liv och pilotkurser startade under 2018 i Mellerud, Uddevalla, Tjörn och Trollhättan. Konceptet har visat sig hållbart och i de flesta kommuner som tagit emot nyanlända finns en målgrupp. Den biträdande rektor vi söker kommer att ha ett samordningsansvar för Du och Ditt liv-kurserna, som vi brukar förkorta med DODL. Kursernas innehåll är baserat på att utveckla det svenska språket och att erbjuda en helhetssyn på livet med ett feministiskt genusperspektiv.

Ledningsorganisation vid Dalslands folkhögskola

Verksamheterna i Färgelanda och i Trollhättan leds av en biträdande rektor vid vardera enhet. De ingår i ledningsgruppen tillsammans med skolans rektor, dessa tre leder vardagen och driver utvecklingen av Dalslands folkhögskola. Till ledningsgruppen och kursverksamheterna i Mellerud och Åmål, samt de nya orterna Bengtsfors och Vänersborg söker vi nu en tredje biträdande rektor, att ingå i ledningsgruppen och dela på ansvaret för den strategiska ledningen. Våren 2019 pågår en process för att staka ut riktning för den fortsatta utvecklingen.

 

Beskrivning/arbetsuppgifter

Biträdande rektor vid Dalslands folkhögskola är platschef för respektive enhet och ansvarar för personal, ekonomi och leder den pedagogiska verksamheten.

Den biträdande rektor vi söker kommer att ha platschefsansvar för DODL på orterna Mellerud, Vänersborg och Bengtsfors och ansvara för det pedagogiska utvecklingsarbetet för DODL i Trollhättan och utbyta erfarenheter med DODL i Uddevalla och på Tjörn. Därtill kommer ett plats­chefsansvar för en eventuell fortsättning av verksamheten i Åmål. Antal pedagoger, lärarassistenter och språkstödjare att arbetsleda uppgår till 15-20 medarbetare fördelade på fyra orter.

I uppdraget ingår att vara närvarande chef på alla fyra orter i största möjliga mån. Det innebär kontoret i ryggsäcken och hands-free i bilen.

Kvalifikationer

  • Ska vara väl förtrogen i genusfrågor och vara bärare av de värderingar som krävs för att leda ett pedagogiskt arbete med utrikesfödda kvinnor.

  • Bör ha erfarenhet av verksamhet med ett feministiskt perspektiv tillsammans med utrikesfödda kvinnor vid folkhögskola eller i motsvarande lärmiljö.
  • Ska ha känsla för Dalsland som landskap och gärna vara etablerad med ett upparbetat kontaktnät.
  • Ska vara bekväm med kontoret i ryggsäcken och att röra sig i hela Dalsland, även i vinterväglag.
  • Ska ha högskoleutbildning och erfarenhet av att arbeta med ledning som inkluderat personalansvar.
  • Ska ha erfarenhet av att leda pedagogiskt arbete och vi ser gärna att du har erfarenhet av folkhögskola eller folkbildning.
  • Bör ha erfarenhet av att vara offentliganställd och uppskatta administrativt arbete, att rapportera och avsluta dokumentation.
  • Den statliga rektorsutbildningen är meriterande. 
  • Ska ha förståelse för folkbildningens idé och värdegrund.
  • Resor i arbetet kräver att du har B-körkort.

Som person är du trygg och har självinsikt, du ser relationer i sitt rätta perspektiv. Du har mod att agera efter din egen övertygelse och arbetar bra tillsammans med andra människor, du relaterar till dem på ett lyhört sätt och löser konflikter konstruktivt. Du är välformulerad och talar engagerat i såväl små som stora grupper. Du leder genom att motivera och förse andra med befogenheter för att nå gemensamma mål, du skapar engagemang och delaktighet. Du har en god förmåga att strukturera och prioritera i ditt arbete. 

Vi ser gärna att du är stabil och fokuserar på rätt saker, är utåtriktad och skapar kontakter. Du bör vara tydlig och säkerställa att budskap når fram, samt värdesätta olikheter och förstå hur bakgrund och kultur påverkar hur vi fungerar tillsammans.

Villkor

Tillsvidareanställning. Intervjuer kommer att äga rum 19 och 26 mars.



Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 juni eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Mellerud
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2019/949
Kontakt
  • Tomas Rydsmo, Rektor, tomas.rydsmo@vgregion.se
Facklig företrädare
  • Erika Offesson, Förbundet folkhögskollärarna, 0528-758 80
Publicerat 2019-02-07
Sista ansökningsdag 2019-03-04

Tillbaka till lediga jobb