Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Klinisk kemi, Medicinska sektionen

Tillsammans utvecklar vi Sahlgrenska Universitetssjukhuset för en hållbar framtid. Vi ställer om hälso- och sjukvården med målet att vara Europas ledande universitetssjukhus 2032. Tillsammans med patienterna arbetar vi för kvalitet, tillgänglighet, patientsäkerhet, forskning, utbildning och innovation – i ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem i Västra Götalandsregionen. Vår vision och våra mål tar sikte mot en vård av yttersta kvalitet, där patienten alltid är i fokus. Vi erbjuder hälso- och sjukvård lokalt och regionalt, men också högspecialiserad vård till patienter i hela landet och utomlands. Våra medarbetare är vår styrka och de bidrar i kunskapsutbyten nationellt och internationellt. Med digitala verktyg och nya arbetssätt kan vi förenkla vardagen på sjukhuset och erbjuda en modern, tillgänglig och effektiv vård av högsta kvalitet.

Regional laboratoriemedicin tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, område 4 och har ett tydligt samordningsuppdrag för hela Västra Götalandsregionen. Organisationen består av de laboratoriemedicinska verksamheterna på Södra Älvsborgs sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusen i väster och i NU-sjukvården.

Verksamhetsbeskrivning

Inom verksamhetsområdet Klinisk kemi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar drygt fyrahundra medarbetare, vilka finns representerade inom bland annat yrkeskategorierna biomedicinska analytiker, kemister, biokemister, biologer, ingenjörer, administratörer och läkare. Verksamheten bedrivs dygnet runt alla dagar i veckan.

Laboratoriet utför analyser på framför allt kroppsvätskor som blod, urin och cerebrospinalvätska. Övervägande delen av proverna kommer från Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt från närliggande vårdgivare. Prover skickas även till oss från övriga Sverige och utlandet. Provsvaren används i första hand för att fastställa diagnos samt följa sjukdomsaktivitet och behandlingseffekter. Laboratoriet är ackrediterat av Swedac sedan 1992.

Vid laboratoriet för Klinisk kemi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedrivs ett omfattande forsknings- och utvecklingsarbete för att förbättra diagnostisk och behandling av patienter som utreds och behandlas inom hela Västra Götalandsregionen. Forskningen bedrivs inom olika delar av ämnesområdet Klinisk kemi men med särskild inriktning på sjukdomar inom nervsystemet, ämnesomsättningssjukdomar, blodsjukdomar, hjärtsjukdomar och degenerativa ledsjukdomar. För att kunna kartlägga bakomliggande patofysiologiska mekanismer till dessa sjukdomar studeras även cellbiologiska funktioner såsom metabolism, genetik, stamcellsbiologi och glykobiologi.

Arbetsbeskrivning

Tjänsten är en utbildningstjänst som syftar till att erhålla specialistkompetens i klinisk kemi. Klinisk kemi är expertkompetensen som ska verka för optimalt och evidensbaserat användande av kliniskt kemisk laboratorieverksamhet i hälso- och sjukvården.

Som ST-läkare i klinisk kemi kommer du bland annat att arbeta med olika laboratoriemetoder, vilka genom undersökning av biologiskt material syftar till att diagnostisera sjukdomar, påvisa sjukdomstecken, bedöma risker för sjukdomar samt följa behandlingseffekter. Arbetet utförs huvudsakligen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men en del av utbildningen kan komma att förläggas på andra delar inom Västra Götalandsregionen. Du kommer erbjudas goda utvecklingsmöjligheter att arbeta med avancerad laboratoriediagnostik, forsknings- och utvecklingsarbete samt delta i verksamhetens olika undervisningsuppdrag.

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som vid tillträdet är legitimerad läkare. Disputation i relevant medicinskt ämne samt intresse för verksamhetsutveckling liksom ledaregenskaper är meriterande. Vi ser gärna att du som söker har god förmåga att kommunicera i tal och skrift, både på svenska och engelska. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2018/218
Kontakt
  • Överläkare/Sektionschef, Anders Elmgren, 070 - 082 33 49
  • ST-studierektor, Elisabeth Björntorp, 031 - 342 84 48
Facklig företrädare
  • Göteborgs läkarförening, Överläkare, Göran Oleröd, 031 - 342 78 74
Publicerat 2018-01-10
Sista ansökningsdag 2018-01-31

Tillbaka till lediga jobb