Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Donationsenhet

Tillsammans skapar vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset vård av högsta kvalitet med patienten i fokus. Med stort engagemang och ständigt lärande är vi ett av landets ledande universitetssjukhus. Vi bedriver allt från länssjukvård till nationell högspecialiserad vård. Genom intressant forskning har vi en inriktning mot framtidens sjukvård. Hos oss är det viktigt med digital kompetens och att alla bidrar till den digitala utvecklingen. I vårt arbete tar vi tillvara den bredd av kunskap och erfarenhet vi gemensamt har – Tillsammans med dig vill vi skapa värde för våra patienter.

Om oss

Donationsspecialiserad sjuksköterska (DOSS) är i sitt uppdrag underställd RDCs regionalt donationsansvarig sjuksköterska och läkare. DOSS-gruppen består idag av 10 DOSSar.

Under en donationsprocess fungerar DOSS som en extra resurs och kunskapsstöd för samtliga intensivvårdsavdelningar inom upptagningsområdet. Som stöd finns en Donationsspecialiserad läkare som har telefonberedskap dygnet runt. Som DOSS har du idag anställning som specialistsjuksköterska inom intensivvård på något av sjukhusen inom upptagningsområdet. DOSS-uppdraget utgör 25 procent av en heltidstjänst. Denna tid används till beredskapsarbete samt till utvecklings- och utbildningsarbete inom ramen för RDCs uppdrag. Resterande arbetstid utöver de 25 procenten utgörs av tjänstgöring som intensivvårdssjuksköterska på ordinarie intensivvårdsavdelning.

Vad kan vi erbjuda dig?

Vi erbjuder dig att vara en del av verksamheten på Regionalt Donationscentrum i VGR, RDC Väst, som är en region-övergripande verksamhet med målet att optimera organ- och vävnadsarbetet i Västra Götalandsregionen.

RDC Väst har sitt geografiska säte på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. RDC väst är inspirerat av framgångsrika verksamheter i andra delar av landet och världen. RDC leds av Regionalt Donationsansvarig läkare och Regionalt donationsansvariga sjuksköterskor.

RDC väst arbetar tillsammans med regionens alla sjukhus för att utveckla och stärka donationsarbetet så att fler som önskar donera kan få den möjligheten och att fler svårt sjuka patienter blir transplanterade. I detta arbete fyller DOSS en mycket viktig funktion.

Arbetsuppgifter

Under beredskapen innebär arbetet som DOSS att, tillsammans med patientansvarig läkare och sjuksköterska, stötta och vägleda utifrån de behov som uppstår. Exempelvis delta i samtalen då donationsviljan utreds, stötta närstående och IVA-personalen genom donationsprocessen utifrån de behov och önskemål som finns. DOSS skall kunna stötta i omvårdnadsarbete på patientsalen, bistå i den medicinska behandlingen av donatorn och hjälpa till med de undersökningar som kan tänkas vara aktuella. Vid en DCD-process innehar DOSS rollen oftast som samordnare. I nära samarbete med jourhavande Transplantationskoordinator utreder DOSS och IVA-teamet om den potentiella donatorn är medicinskt lämplig. Beredskapsuppdraget pågår så länge behov finnes.

Stor vikt läggs vid stöd till närstående och information. DOSS samverkar med ansvarig läkare i alla medicinska frågor som berör donatorns vård och behandling. DOSS-gruppens gemensamma beredskapslinje täcker dygnets alla timmar, samtliga årets dagar. Som enskild DOSS innebär det att man med kort varsel kan bli inkallad för tjänstgöring. Utöver detta ingår bl.a. utbildningsinsatser, kvalitets- och utvecklingsarbete inom ramen för RDCs uppdrag.

För DOSS-uppdraget skall 25 procent av en ordinarie heltidstjänst avsättas. Uppdraget är skilt från ordinarie tjänst på intensivvårds-avdelningen och underställt RDC väst.

Om dig

Du som söker uppdraget ska vara legitimerad sjuksköterska och ha en vidareutbildning inom intensivvård samt flera års tjänstgöring på en intensivvårdsavdelning. Tidigare erfarenhet av arbete med organdonation samt utbildning inom organ- och vävnadsdonation är meriterande, liksom erfarenhet av kvalitets- och utvecklingsarbete.

Vi söker dig som har kunskap men framför allt ett uttalat intresse i att främja organ- och vävnadsdonation. För uppdraget behöver du vara lyhörd, flexibel, ha mycket god samarbetsförmåga, snabbt kunna smälta in i arbetsgruppen på IVA och skapa goda relationer med nya medarbetare.

Du behöver dessutom ha god förmåga att arbeta i psykiskt krävande situationer. Största vikt fästs vid personlig lämplighet för uppdraget!

Välkommen med din ansökan!

Möt några av våra medarbetare - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 25%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/2188
Kontakt
  • Ingrid Sandgren, Sektionsledare RDC Väst, 0730–398593ingrid.sandgren@vgregion.se
  • Nina Ulin, Sektionsledare RDC Väst, 073-3641548nina.ulin@vgregion.se
  • Pia Löwhagen Hendén, Läkare RDC Väst , pia.lowhagen@vgregion.se
Publicerat 2023-03-13
Sista ansökningsdag 2023-04-30

Tillbaka till lediga jobb