Folktandvården, Hälsoodontologiska enheten

I Folktandvården Västra Götaland bidrar du till jämlik hälsa från första tanden till den sista – för alla människor i alla livets stunder. Här möter du en kultur präglad av samarbete, engagemang och glädje och har tillgång till ny teknik och experter inom alla områden. Det finns alltid någon att lära av och många att trivas med. Vi erbjuder stabiliteten för en trygg vardag och möjligheter att växa under hela ditt fortsatta yrkesliv.

Bli en del av något större. Välkommen till Folktandvården!

Beskrivning 
Tandhälsan har under de senaste årtionden förbättrats hos barn och ungdomar. Under senare år har förskolebarnen generellt visat på en ökning av karies i mjölktandsbettet – en trend som möjligen – och glädjande - brutits 2019/20. Ett kvarstående problem är dock att skillnaderna mellan barn i familjer med olika socioekonomisk status fortsatt är stora. Utifrån att tandhälsa är starkt kopplad till familjens/individens levnadsvanor är insatser som stödjer utvecklingen av mer hälsosamma levnadsvanor önskvärda. Tandvården har i viss utsträckning sådan kompetens men på flera håll pågår diskussioner om att tandvården behöver utöka sin arsenal av professioner och/eller samverka mer med hälso- och sjukvården.

Sedan 2021 har Folktandvården Västra Götaland, delfinansierade av Sociala Investeringsmedel, drivit ett projekt som innebär att hälsopromotörer har arbetat inom tandvården både på klinik och i samverkan med andra aktörer som förskolor, familjecentraler, barnhälsovård etc. Nu söker Folktandvården ytterligare tre hälsopromotörer för en utveckling av detta arbete.  

Arbetsuppgifter
Som hälsopromotör ska du fortsatt utveckla konceptet med denna yrkesgrupp inom tandvården. Hälsopromotören ska ingå i tandvårdsteam på 1-2 olika kliniker och vara bryggan till andra arenor och aktörer där målgruppen familjer med små barn rör sig. Barnfamiljer med hög risk för kariessjukdom ska ges stöd i hälsorelaterade beteendeförändringar genom att tandvården använder hälsopromotörer i sitt hälsofrämjande och förebyggande arbete. I enskilda hälsosamtal med föräldrar till små barn (0-6 år) med risk för eller med kariessjukdom ska du, utifrån en teoretisk grund i en beteendeförändringsprocess, kunna stödja föräldrarna i att utveckla föräldraskap och ansvar för barnens hälsa.

Uppdraget innebär också att utveckla och genomföra nya samarbetsformer för olika verksamheter och exempelvis erbjuda hälsofrämjande verksamhet på arenor som förskolor och familjecentraler. Förutom att planera och genomföra insatser och inspirera alla parter till ett hälsopromotivt förhållningssätt kan det ingå arbetsuppgifter som att presentera konceptet för olika målgrupper, utveckla ytterligare hälsopromotiva aktiviteter, samt ha kontakt med berörda samverkansparter.

Heltidstjänsterna innebär en placering på två Folktandvårdskliniker i nordöstra Göteborg; Kortedala och Hjällbo, samt en Folktandvårdsklinik i Angered samt en eller två Folktandvårdskliniker i Borås.

Kvalifikationer
Du som söker har en kandidatexamen som hälsopromotör/hälsovetare, d v s examen från Hälsopromotionsprogram eller liknande, gärna med inriktning kostvetenskap. Kunskap inom folkhälsovetenskap och/eller beteendevetenskap är meriterande. Du skall ha kunskap om hälsans bestämningsfaktorer och drivas av utmaningen att minska skillnader i hälsa. I ett vidare perspektiv vill du medverka i utformningen av Folktandvårdens och regionens hälsofrämjande arbete.

Erfarenhet av arbete inom tandvården är meriterande.

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper som i denna roll innebär att du är initiativtagande och har förmåga att sätta igång aktiviteter och också uppnår resultat. Erfarenhet av enskilda hälsosamtal med inriktning mot beteendeförändring, erfarenhet att arbeta med vårdnadshavare och barn är meriterande. Du behöver vara strukturerad och kunna planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. Eftersom du förväntas ha många kontaktytor och presentera projektet i många olika sammanhang behöver du ha god samarbetsförmåga samt kunna kommunicera på ett lyhört, tydligt och engagerat sätt.

Välkommen med din ansökan!

Övrigt 
Folktandvården Västra Götalandsregionen gör kontroll i misstanke- och belastningsregister innan anställning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Borås
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/5885
Kontakt
  • Eva-Karin Bergström, Enhetschef, 0733-261110
  • Christina Bertling, Hälsopromotör, 0722-012621
Facklig företrädare
  • Vision Annelie Sandell, 070-2047172
Publicerat 2023-09-29
Sista ansökningsdag 2023-10-13

Tillbaka till lediga jobb