Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusdirektörens stab

Tillsammans utvecklar vi Sahlgrenska Universitetssjukhuset för en hållbar framtid. Vi ställer om hälso- och sjukvården med målet att vara Europas ledande universitetssjukhus 2032. Tillsammans med patienterna arbetar vi för kvalitet, tillgänglighet, patientsäkerhet, forskning, utbildning och innovation på högsta nivå – i ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem. Vår vision och våra mål tar sikte mot en vård av högsta kvalitet, där patienten alltid är i fokus. Vi erbjuder hälso- och sjukvård lokalt och regionalt, men också högspecialiserad vård till patienter i hela landet och utomlands. Våra medarbetare är vår styrka och de bidrar i kunskapsutbyten nationellt och internationellt. Med digitala verktyg och nya arbetssätt kan vi förenkla vardagen på sjukhuset och erbjuda en modern, tillgänglig och effektiv vård av hög kvalitet. Digital kompetens är en förutsättning för att kunna bidra till digitaliseringsmöjligheter.

Om oss

Med cirka 17 000 medarbetare är Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett av norra Europas största universitetssjukhus, omfattande Sahlgrenska, Östra, Mölndals, Högsbo sjukhus samt Rågårdens rättspsykiatri. Vi söker nu Förste Chefläkare till sjukhuset.

Kvalitetsutveckling och Patientsäkerhet är ett område inom organisationsenheten Sjukhusdirektör och Stab och inom området arbetar drygt 180 medarbetare. Områdets uppdrag är att leda arbetet inom sjukhuset avseende kvalitetsstrategiska frågor samt patientsäkerhet. Där ingår bland annat en kvalitetstrategisk avdelning, Verksamhet läkemedel (innefattande enheterna klinisk farmakologi, sjukvårdsapotek, slutenvårdsdos, vårdfarmaci och beredning), sjukhusets övriga chefläkare och ett Geriatriskt utvecklingscentrum.

I din roll som Förste Chefläkare är ditt huvudsakliga uppdrag att leda, samordna och driva sjukhusets höga ambitioner kring förbättrad patientsäkerhet och kvalitets- och verksamhetsutveckling tillsammans med områdets chefer och medarbetare.  Förste chefläkare rapporterar direkt till Sjukhusdirektören. Tjänsten är ett tidsbegränsat femårigt chefsförordnande med tillsvidareanställning i grundprofessionen.

Arbetsuppgifter

Som Förste Chefsläkare inom Sahlgrenska Universitetssjukhus erbjuder vi dig ett utvecklande och mångfacetterat arbete på sjukhusövergripande nivå.

I uppdraget ingår att:

 • Leda, samordna och driva sjukhusets arbete med kvalitets- och verksamhetsutveckling.
 • Omsätta och utveckla sjukhusets styrning bland annat innefattande kvalitetsledningssystem, kvalitetsförbättringsprocesser, arbete med ständiga förbättringar, uppföljning av medicinska resultat, och patientsäkerhet.
 • Övergripande verksamhet-, personal-, miljö- och ekonomiansvar för området Kvalitetsutveckling och Patientsäkerhet.
 • Leda och samordna sjukhusets chefläkare och dess arbetsuppgifter.
 • Ansvara för kontakter med Inspektionen för vård och omsorg och andra tillsynsmyndigheter.
 • Förste chefsläkare ingår i ledningsgruppen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
 • Tillsammans med övriga chefläkare företräda sjukhuset i kvalitets- och patientsäkerhetsfrågor i interna nätverk, på regional och nationell nivå samt vid mediaförfrågningar.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är utbildad specialistläkare och som har erfarenhet av att leda och driva frågor på strategisk ledningsnivå. Det är önskvärt med dokumenterad erfarenhet av att leda liknande arbete som för rollen på hög ledningsnivå i en komplex organisation, gärna politiskt styrd. Har du erfarenhet av införande av kvalitetssäkringssystem eller annat konkret patientsäkerhetsarbete är det en fördel. Vidare är genomförd disputation en stark merit då vi är ett Universitetssjukhus. Vana att hantera media och att agera talesperson är meriterande.

Som person är du samarbetsorienterad, lyhörd och tydlig i ditt ledarskap. Kommunikation är en av dina starka sidor och du arbetar lösningsfokuserat för att nå uppsatta mål. Genom ditt engagemang och delaktighet motiverar du din omgivning och skapar långsiktiga och förtroliga relationer. Strategiskt tänkande med långsiktiga perspektiv är naturligt för dig och du arbetar i enlighet med fattade beslut.  Du har en god förmåga att fatta beslut samt att initiera och driva förbättrings- och utvecklingsarbete utifrån ett helhetsperspektiv.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Tveka inte att höra av dig om du har frågor kring tjänsten. 

Intervjuer kommer att ske den 15 juni och den 19 juni.

Varmt välkommen med din ansökan, urval till intervjuer sker löpande!

Möt några av våra medarbetare - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/3981
Kontakt
 • Per-Olof Hansson per-olof.hansson@vgregion.se +467, per-olof.hansson@vgregion.se/0700-852746
Facklig företrädare
 • Kommunal, Hans Ekström, hans.ekstrom@vgregion.se
 • Saco, Karin Nagy, karin.nagy@vgregion.se
 • Vårdförbundet, Nicklas Modig, nicklas.modig@vgregion.se
Publicerat 2023-05-24
Sista ansökningsdag 2023-06-07

Tillbaka till lediga jobb