Förvaltningen för kulturutveckling, Område 2, Vitlycke museum

Kulturförvaltningen arbetar för ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland. Vi främjar, stöttar och utvecklar Västra Götalands kulturliv tillsammans med kommuner, civilsamhälle och andra aktörer. Kulturförvaltningen ger tjänstepersonsstöd till regionens kulturpolitiska organ: Kulturnämnden och Styrelsen för kulturutveckling. Läs mer på vår webbplats vgregion.se/kulturforvaltningen.

För att utföra vårt uppdrag med konst, kultur, natur och kulturarv finns för kärnverksamheten två avdelningar, Konst och kultur samt Natur och kulturarv där respektive avdelning är uppdelad på ett flertal enheter. På avdelningen Natur och kulturarv finns de sex museer och besöksmål som förvaltningen driver. För att samordna tvärande frågor över hela förvaltningen arbetar vi i matris, där exempelvis vårt arbete med kommuner, barn och unga, samlingsförvaltning och Agenda 2030 ingår.

Om Vitlycke museum

Vitlycke museum är ett kunskaps- och upplevelsecentrum för världsarvet Tanums hällristningar och ligger i närheten av Tanumshede. Museet är ett internationellt besöksmål och har verksamhet både utomhus vid hällristningarna, i Bronsåldersgården och inne i byggnaden. Vitlycke museum är säsongsöppet april t.o.m oktober. I vårt uppdrag ingår bl.a. att utifrån världsarvskonventionen och hällristningarna arbeta med information, program, visningar och kunskapsutveckling.

Vår programverksamhet ska göra det lätt att lära känna och få veta mer om hällristningarna och öka tillgängligheten till världsarvet, och museet fungerar därmed som en besöksportal för världsarvet. Utgångspunkten är i bronsåldern och hällristningsbilderna, men spänner över en 8 000 år lång epok av mänsklig närvaro i världsarvsområdet. Vi eftersträvar det genuina och att skapa en känsla av gemenskap i vår verksamhet, och arbetar under den kommande perioden aktivt med att utveckla vårt kärnkunskapsområde.

Arbetsuppgifter

Vi söker nu en guide på 80% tjänstgöring till rollen som guide för säsongen 2022, under perioden 220404-220930.

Som guide arbetar du främst med visningar av hällristningarna, museets utställningar, aktivitetsledning i våra lägerskolor samt som värd och informatör för besökarna. Vår säsong har två faser:

Första fasen är under april och maj och arbete med lägerskolor riktade till grundskola årskurs 3. Då kommer du att arbeta som aktivitetsledare tillsammans med gårdsguider och pedagoger från museet.

Andra fasen består av besökssäsongen från juni till augusti där dagen präglas av guidade visningar av bl a Vitlyckehällen och andra delar av museet. I bronsåldersgården arbetar du med att möta besökare och leda grupper, förevisa miljöer och byggnader samt planera och genomföra hantverksdemonstrationer. Tillsammans med dina kollegor ansvarar du för planeringen av aktiviteter i gården och du handleder också aktivitetsledare i att förevisa enklare hantverk och prova på-aktiviteter. Du hjälper också till med att sköta gården och dess djur.

Du bistår besökarna med information och med allmän service och är en viktig del i museets värdskapsarbete. I tjänsten ingår att synliggöra museets verksamhet i sociala medier. Det tillkommer under perioder andra arbetsuppgifter vid behov. Tjänsten kommer att innebära arbete på kvällstid och helger.

Kvalifikationer

Du har eftergymnasial utbildning med inriktning arkeologi. Du tycker om att arbeta med människor och har dokumenterad erfarenhet av att leda grupper, både barn och vuxna, att arbeta pedagogiskt samt av att guida grupper på svenska och engelska.

Arbetets karaktär ställer krav på förmågan att arbeta självständigt och att vara en god kommunikatör. Du bidrar med gott samarbete i vår arbetsgrupp och jobbar med målsättningen att ge god service till museets besökare. Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Då museet är en liten organisation behöver du vara beredd på att kunna arbeta med uppgifter inom alla delar av vår verksamhet vid behov.

Meriter

  • Kunskaper om forntida hantverk och erfarenhet av hantverksdemonstrationer
  • Språkkunskaper utöver svenska och engelska, särskilt tyska
  • B-körkort - egen bil en fördel.

Övrigt

Vi strävar efter en jämn köns- och åldersfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2022-09-30
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 4 april 2022
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 80 % under perioden 2022-04-04 till 2022-09-30
Ort Tanum
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2021/8459
Kontakt
  • Christian Mühlenbock, 0700-20 78 31
  • Lars Strid, 0700-20 61 26
Facklig företrädare
  • Eva Edsler. DIK, 0706-48 23 00
  • Jimmy Nilsson, Vision, 0700-20 76 34
Publicerat 2021-12-20
Sista ansökningsdag 2022-01-23

Tillbaka till lediga jobb