Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen arbetar för ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland. Vi främjar, stöttar och utvecklar Västra Götalands kulturliv tillsammans med kommuner, civilsamhälle och andra aktörer. Kulturförvaltningen ger tjänstepersonsstöd till regionens kulturpolitiska organ: Kulturnämnden och Styrelsen för kulturutveckling. Läs mer på vår webbplats vgregion.se/kulturforvaltningen.

Kulturförvaltningen arbetar för att kultur, natur och kulturarv ska vara en del av alla
människors vardag. För att utföra vårt uppdrag med konst, kultur, natur och kulturarv finns för kärnverksamheten två avdelningar där respektive avdelning är uppdelad på ett flertal enheter. För att samordna tvärande frågor arbetar vi i matris, där vårt arbete med kommuner, barn och unga, samlingsförvaltning och Agenda 2030 är några. Avdelningen Konst och kultur erbjuder kunskap och kompetens inom konst- och kulturområdet som stöd till kommunerna, civilsamhället och andra aktörer för genomförande och främjande av utveckling inom
kulturområdet.

Vill du vara med och bidra till att människor med olika förutsättningar får likvärdig tillgång till information, kultur och kunskap? Vill du arbeta med utvecklingsfrågor för folkbibliotek? Då kan du vara den konsulent vi söker! 

Tjänsten är placerad på enheten Bibliotek och litteratur som ansvarar för regionbiblioteksuppdraget och förvaltningens litteratur- och läsfrämjande mål. Här jobbar 15 medarbetare. Vi arbetar med att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet för de folkbibliotek som är verksamma i regionen. Utöver det arbetar vi strategiskt med förändringsarbete, processtöd och kunskapsspridning kring frågor som rör bibliotekens utveckling och roll i samhället. Inom litteraturområdet delar vi även ut arrangörsstöd och arbetar för att skapa fler fristäder inom vår region till förföljda konstnärer. 

Vi letar nu efter en konsulent som vill förstärka vårt arbete inom Läsfrämjandelyftet, en satsning från Kulturrådet för personal på folkbiblioteken. Läsfrämjandelyftet ska bidra till kompetensutveckling inom litteraturförmedling och läsfrämjande med fokus på barns och ungas läsning. I denna del av tjänsten arbetar du tillsammans med en kollega kring inplanerade satsningar för folkbiblioteken kommande år. För att vi ska kunna ta ett helhetsansvar för utveckling inom bibliotek, litteratur och läsfrämjande kommer du också tillsammans med dina kollegor att arbeta utifrån vår regionala biblioteksplan. Du arbetar med redan inplanerade aktiviteter såsom till exempel Gåvoboken och Språktåget, men skapar också egna utifrån kommunernas behov. Du tar initiativ till samarbeten och intar en främjande, stödjande och rådgivande roll i relation till folkbiblioteken och litterära aktörer. Du ingår i olika nätverk och har utbyte med andra regioner samt nationella biblioteksaktörer. Du kommer att arbeta med metodutveckling, samt att muntligt och skriftligt förmedla erfarenhets- och forskningsbaserad kunskap. Du behöver kunna coacha och facilitera alltifrån stora till mindre möten både digitalt och fysiskt. 

Arbetsplatsen är förlagd till Göteborg, Borås eller Vänersborg men resor runtom i regionen ingår i arbetet, ibland även på kvällar och helger. 

Krav

 • Akademisk examen inom bibliotek, litteratur, pedagogik eller annan akademisk utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. 
 • Erfarenhet av verksamhetsutveckling, projektledning och utvärderingsprocesser. 
 • Erfarenhet av att organisera utbildningsinsatser. 
 • Erfarenhet av att ha arbetat med barn och unga.

Meriterande 

 • Nätverk inom kommunal, regional och nationell verksamhet.
 • Erfarenhet av samverkansfrågor ur ett regionalt och/eller kommunalt perspektiv. 
 • Erfarenhet av att ha arbetat med litteratur och/eller läsfrämjande för och med barn och unga. 
 • Talar ett eller flera utomeuropeiska språk. 
 • B-körkort 

Personliga kompetenser  

Vi ser gärna att du har vana av att arbeta i team och grupper och agerar prestigelöst för att hitta lösningar på gemensamma problem. Du är bra på att vägleda och pedagogiskt förklara processer. På arbetet är du självständig och har förmåga att växla mellan olika arbetsuppgifter och olika arbetstakt utifrån verksamhetens behov. Du bidrar med nya idéer som du också omsätter i handling. Ditt perspektiv är långsiktigt och du kan planera arbetet på ett strategiskt sätt. 

Tjänsten är en projektanställning på 1 år med tillträde 2 september

Intervjuer sker 1 och 2 juli.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2025-08-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-02
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2876
Kontakt
 • Daniella Pind, +46720843008
Facklig företrädare
 • Eva Edsler, SACO, 070-6482300
Publicerat 2024-06-12
Sista ansökningsdag 2024-06-26

Tillbaka till lediga jobb