Folkhögskoleförvaltningen, Dalslands folkhögskola

Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara.

Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden. På flertalet av våra skolor samt på förvaltningsnivå driver vi också olika projekt inom en rad områden. Till förvaltningen hör också Validering Väst samt uppdrag VIA som är ett stöd för individer som står längre från arbetsmarknaden. Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.

På Dalslands folkhögskola studerar nära 300 deltagare uppdelade på tre orter. Vi finns i Färgelanda, Vänersborg och Trollhättan. De kurser vi erbjuder, förutom allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå, särskilda kurser/profilkurser, följande är exempel på dessa: Yrkeskurs vård- och omsorg, Socialpedagog, Livslinjen, Äventyrsguide och Det goda livet – en kurs för att ställa om till ett hållbart liv. I Trollhättan studerar ca 180 deltagare med 30 personal. Sammanlagt på alla orter är vi runt 60 anställda som arbetar med undervisning och service.
På folkhögskolan utgår lärandet från deltagarnas behov, förkunskaper och erfarenheter. Samtalet och det aktiva deltagandet i gruppen är en av grundpelarna i folkhögskolans pedagogik. Hos oss undervisar vi vuxna deltager i små grupper i en lugn miljö.
På skolan finns en positiv anda som är viktig att förvalta. Den handlar om vikten av att få vara den man är, att synas, att bli lyssnad till. Det ska helt enkelt vara roligt och meningsfullt att komma till skolan, oavsett om man är där som deltagare eller som anställd.

Beskrivning och arbetsuppgifter

Vi söker en Kurator till Folkhögskolan i Färgelanda. Detta är en unik miljö för dig som har gåvan att stötta och inspirera människor att hitta sin väg i livet. Tjänsten innehåller enskilda stödsamtal och i grupp men också socialpedagogiskt arbete med grupper och ev. viss undervisning. Du kommer att ingå i skolans deltagarvårdsgrupp tillsammans med internatföreståndare, stödpersoner, biträdande rektor. Vid behov arbetar du även med konsultation och handledning av pedagoger i frågor som rör deltagares pedagogiska och sociala situation.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har socionomexamen eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Du behöver en bred psykologisk och beteendevetenskaplig kompetens förvärvad genom rik livserfarenhet och utbildning. Tidigare erfarenhet av att arbeta med människor med tex psykisk ohälsa, NPF, stressrelaterade åkommor, trauma och erfarenhet av samverkan med myndigheter är meriterande. Tidigare erfarenhet av folkhögskola är också mycket meriterande.

Det är av stor vikt att du är ödmjuk, lyhörd och har god förståelse för olika levnadsöden för att kunna inge förtroende vid personliga samtal enskilt och i grupp. Du behöver kunskap om hur man stärker, vägleder och motiverar deltagare. Du ska ha en god självkännedom, äga en inre trygghet, ha hög medvetenhet om vad som händer i deltagarnas omvärld och ha nära till ett lustfyllt och kreativt arbetssätt. 

Som person har du god förmåga att strukturera ditt arbete i samarbete med kollegor. Du vill också bidra till att deltagare och personal utanför din kurs möter en levande skola.  

Villkor

50 % särskild visstidsanställning 9 månader med chans till förlängning. Tillträde hösten 2024.Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2025-06-30
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde september 2024
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Färgelanda
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2225
Kontakt
  • Johannes Huss, bitr Rektor, 070-0823500
Facklig företrädare
  • Erika Sandberg Offesson, Sveriges Lärare, 0768-239714
Publicerat 2024-05-03
Sista ansökningsdag 2024-05-23

Tillbaka till lediga jobb