Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Lundströmmottagning

Tillsammans utvecklar vi Sahlgrenska Universitetssjukhuset för en hållbar framtid. Vi ställer om hälso- och sjukvården med målet att vara Europas ledande universitetssjukhus 2032. Tillsammans med patienterna arbetar vi för kvalitet, tillgänglighet, patientsäkerhet, forskning, utbildning och innovation på högsta nivå – i ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem. Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedriver världsledande sjukvård, forskning, utbildning och innovation som efterfrågas nationellt och internationellt. Vår vision och våra mål tar sikte mot en vård av högsta kvalitet, där patienten är alltid är i fokus.

Om verksamheten

Lundströmmottagningens uppdrag innefattar bedömning och utredning av könsdysfori för ställningstagande till behov av medicinsk könsbekräftande vård. Uppdraget innebär även psykosocialt stöd inför och under uppstart av eventuell behandling samt vid behov även individuellt anpassad uppföljande kontakt därefter. Mottagningen är en regional verksamhet för personer med könsdysfori och är organiserad under Psykiatri Affektiva, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Enheten är sedan 2016 en helt åldersövergripande mottagning som tar emot både barn, ungdomar och vuxna. Mottagningen består i nuläget av cirka 20 personer inom professionerna psykiater, psykolog, socionom, sekreterare och enhetschef. Arbetet sker i två team: ett barn- och ungdomsteam 0–18 år och ett vuxenteam från 18 år och uppåt.

Denna typ av utredningar sker vid i huvudsak 6 motsvarande enheter runt om i landet. Från och med årsskiftet 2023/2024 bedrivs verksamheten som Nationell Högspecialiserad Vård.

Mottagningen har ett nära samarbete med övriga specialistenheter som ingår i könsdysforivården på Sahlgrenska universitetssjukhuset, dvs barn- och vuxenendokrin, plastikkirurgi, logopedi, reproduktionsmedicin och gynekologi.

Vad erbjuder vi?

Du får trevliga kollegor som är generösa med sin kunskap och egen erfarenhet av att vara i en läroprocess inom området. Tjänsten innebär ett spännande och utvecklande arbete inom ett fält som är i snabb förändring och i ständigt fokus för politisk och massmedial debatt.

Då könsdysforivården är ett fält som är under snabb utveckling och med stort behov av forskning har du goda möjligheter att bidra till utvecklingen av ny kunskap inom området.

Mottagningen är just nu belägen i Alingsås, men en flytt till centrala lokaler i Göteborg är planerad att ske innan sommaren 2025. Möjlighet finns redan nu att arbeta viss tid i tillfälliga lokaler i Göteborg.

Flextid tillämpas och det finns även möjlighet att arbeta viss tid hemifrån om så önskas.

Arbetsuppgifter

Under de utredande kontakterna samarbetar de olika professionerna inom teamen med både utredning och stöd utifrån patientens behov. Alla arbetar också med att ge information och stöd till vårdnadshavare/andra närstående. Detta arbete är mer omfattande när det gäller barn och ungdomar. I arbetet med barn och ungdomar är det också vanligt med kontakt med förskola/skola och eventuellt andra vårdgivare.

I det dagliga arbetet ingår att utföra utredningar med frågeställningar kring könsidentitet och könsinkongruens/könsdysfori för ställningstagande till medicinsk könsbekräftande vård. Utredningarna baseras på samtal med patienter och deras föräldrar/andra närstående, men kompletteras vid behov med inhämtande av annan information som bedöms lämplig

Till arbetsuppgifterna hör även:

  • Att utifrån ett barn- och ungdomspsykiatriskt perspektiv bedöma barnens/ungdomarnas könsinkongruens/könsdysfori i förhållande till eventuell samtidig psykiatrisk problematik och/eller neuropsykiatriska tillstånd.
  •  Att genom samtal ge stöd och möjlighet för barnen och ungdomarna att utforska sin könsidentitet.
  • Att ge stöd och information till vårdnadshavare.
  • Att samverka med vårdgrannar kring enskilda ärenden.
  • Att utbilda/föreläsa i större och mindre sammanhang

Du kommer att arbeta i team tillsammans med barn- och ungdomspsykiater, kurator och barnendokrinolog.

Om dig

Du som söker skall vara legitimerad psykolog. Du skall ha god kommunikativ förmåga och med lätthet kunna uttrycka dig i tal och skrift samt känna dig bekväm med att tala inför grupper.

Erfarenhet från arbete inom Barn- och ungdomspsykiatri eller liknande verksamhet är meriterande för tjänsten. Det är även meriterande med tidigare erfarenhet av att möta patientgruppen, men inget krav. Viktigast är en nyfikenhet och ett intresse för området.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Egenskaper som samarbetsförmåga, självständighet och en god empatisk förmåga värderas högt.    

Välkommen med din ansökan!

Möt några av våra medarbetare - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Alingsås/Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/1736
Kontakt
  • Enhetschef, Mia Mark, 0322226890
Facklig företrädare
  • Psykologförbundet, Anders Ordqvist, 0707520739
Publicerat 2024-04-04
Sista ansökningsdag 2024-05-22
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb