Folkhögskoleförvaltningen, Dalslands folkhögskola

Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara.

Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden. På flertalet av våra skolor samt på förvaltningsnivå driver vi också olika projekt inom en rad områden. Till förvaltningen hör också Validering Väst samt uppdrag VIA som är ett stöd för individer som står längre från arbetsmarknaden. Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.

På Dalslands folkhögskola studerar nära 300 deltagare uppdelade på tre orter. Vi finns i Färgelanda, Vänersborg och Trollhättan. De kurser vi erbjuder, förutom allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå, särskilda kurser/profilkurser, följande är exempel på dessa: Yrkeskurs vård- och omsorg, Socialpedagog, Livslinjen, Äventyrsguide och Det goda livet – en kurs för att ställa om till ett hållbart liv. I Trollhättan studerar ca 180 deltagare med 30 personal. Sammanlagt på alla orter är vi runt 60 anställda som arbetar med undervisning och service.
På folkhögskolan utgår lärandet från deltagarnas behov, förkunskaper och erfarenheter. Samtalet och det aktiva deltagandet i gruppen är en av grundpelarna i folkhögskolans pedagogik. Hos oss undervisar vi vuxna deltager i små grupper i en lugn miljö.
På skolan finns en positiv anda som är viktig att förvalta. Den handlar om vikten av att få vara den man är, att synas, att bli lyssnad till. Det ska helt enkelt vara roligt och meningsfullt att komma till skolan, oavsett om man är där som deltagare eller som anställd.

Beskrivning och arbetsuppgifter

Aktuell rekrytering av 60 - 80% vikariat HT-2023

 

Dalslands folkhögskola söker till höstterminen en lärare till Allmän kurs i samhällskunskap på gymnasienivå samt svenska som andraspråk (SVA) på grundnivå och motsvarande SFI C/D nivå. Du undervisar kursdeltagare med olika utbildningsbakgrund och på olika nivåer huvudsakligen i mindre grupper. Du arbetar i ett arbetslag där du tillsammans med dina kollegor har ansvar för gemensam planering, och samarbete mot skolans gemensamma mål.

Arbetet som lärare på folkhögskola kräver flexibilitet och initiativkraft. Du behöver kunna arbeta lösningsinriktat och ha en god samarbets- och kommunikationsförmåga både i relation till kollegor och till kursdeltagare. Du behöver ha en god förmåga att möta människor där de befinner sig. Du trivs i mötet med andra människor.

Förutom undervisning ovan beskrivna ämnen kan undervisning i andra ämnen bli aktuellt.

Som folkhögskollärare arbetar du också tillsammans med övriga lärare med att utveckla temastudier, planera och leda aktiviteter som friluftsdagar, kulturaktiviteter och studiebesök. Mentorskap ingår i uppdraget.

Kvalifikationer

Du har god kompetens i dina ämnen förvärvad genom högskoleutbildning eller motsvarande, pedagogisk utbildning, samt erfarenhet av undervisning, gärna inom fler ämnesområden. Folkhögskollärarutbildning är meriterande.

Du har kunskap om hur man stärker och motiverar deltagare. Du har en god kommunikativ förmåga som gör att du lyssnar, sätter dig in i andra människors perspektiv och kan möta deltagare där de befinner sig. Vi ser gärna att du har erfarenhet av arbete med personer med skiftande studiebakgrund och är intresserad av att arbeta utifrån ett inkluderande perspektiv.

Som person är du bra på att strukturera ditt arbete med att lägga upp kurser och forma metoder för lärande.

Villkor

Vikariat om 60-80% under höstterminen 2023.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2023-12-22
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde augusti 2023
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 60-80%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/3994
Kontakt
  • Magnus Klang, bitr. Rektor, 072–5325639
Facklig företrädare
  • Mattias Aldén, Sveriges Lärare, 076–1163818
Publicerat 2023-05-24
Sista ansökningsdag 2023-06-08

Tillbaka till lediga jobb