Folkhögskoleförvaltningen, Fristads folkhögskola

Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara.

Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden. Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.

Fristads folkhögskola med ca 200 studerande erbjuder - förutom allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå – trädgårdsutbildning, undersköterskeutbildning, vävkurs och Växa - en kurs för personer med funktionsvariation. Utav våra deltagare studerar ca 60 allmän kurs, yrkesbiodling eller vävning på distans. På skolans internat finns det boende för cirka 40 deltagare. Skolan har också kortkurs- och konferensverksamhet. Sammanlagt är vi drygt 40 anställda som arbetar med undervisning och service.

Beskrivning och arbetsuppgifter

Inom ramen för Helhetslyftet, ett projekt finansierat av AMIF, startades kursen Du och Ditt Liv upp i januari 2023. Målgruppen är tredjelandsmedborgare med kort utbildningsbakgrund som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kursen ska stärka deltagarnas språkkunskaper och självkänsla samt öka graden av integrering i samhället. Inom projektet utvecklar vi metoder för denna nya typ av insats. Fokus ligger på muntlig kommunikation som vi tränar allsidigt med hjälp av suggestopedi, musik, skapande, friskvård och rörelse. Gruppen består av max 15 deltagare som läser kursen i ett år.

Vi söker nu en lärare med kompentens att undervisa personer med kort utbildningsbakgrund i sfi/svenska som andraspråk som vill jobba utanför det traditionella regelverket för Sfi och ta fram nya arbetssätt anpassade till målgruppens behov. Arbetslaget består av dig och en kollega med kompetens inom friskvård/hälsa och estetiska ämnen. Ni har stor frihet att utforma kursens upplägg och arbetssätt utifrån er kompetens och pedagogiska vision. Att utveckla samverkan med Vårgårda kommun är en annan viktig del av uppdraget.

I tjänsten ingår också viss projektadministration, möten med andra aktörer i projektet samt fortbildning kopplad till projektet.

Kvalifikationer

Du har pedagogisk högskoleutbildning inkl minst 30 högskolepoäng i svenska som andraspråk eller motsvarande som arbetsgivaren finner lämplig, och gärna även Folkhögskollärarutbildning. Kunskaper inom grundläggande läs- och skrivinlärning samt i suggestopedi är meriterande.

Du har arbetat som pedagog inom vuxenutbildning och är van att undervisa personer med kort utbildningsbakgrund. Vi ser också gärna att du har arbetat eller själv gått på folkhögskola. Erfarenhet av att jobba i projekt är också ett plus.

 

Vem trivs hos oss?

Folkhögskolan är en fri utbildningsform där lärandet och deltagarnas personliga utveckling verkligen står i fokus. Vi söker dig som är kreativ, lösningsinriktad och som vågar använda folkhögskolans frihet för deltagarnas bästa. Du kommunicerar tydligt, kan sätta gränser och har lätt för att samarbeta med kollegor, deltagare och skolans samarbetspartners.

Villkor

Projektanställning under perioden augusti 2023-juni 2025. Intervjuer sker löpande under ansökningsperioden. välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2024-06-16
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 60-80%
Ort Fristad
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/3993
Kontakt
  • Inka Horstmann, Rektor, 0700–824867
Facklig företrädare
  • Elisabet Nilebrant, Sveriges Lärare, 0700-825157
Publicerat 2023-05-24
Sista ansökningsdag 2023-06-11

Tillbaka till lediga jobb