Koncernkontoret, Koncernredovisning, finans och ekonomistyrning

Vill du vara med och driva och utveckla koncernens redovisningsprocesser så väl som en arbetsgrupp där vi tillsammans gör varandra framgångsrika?

Västra Götalandsregionen är Sveriges största offentliga arbetsgivare med ambitionen att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. På Koncernkontoret arbetar vi dagligen med att göra skillnad för, medarbetare, besökare och invånare. Nu söker vi dig som vill göra skillnad och bli Västra Götalandsregionens nya Redovisningschef.

Som Redovisningschef för Västra Götalandsregionen erbjuds du ett omväxlande arbete i en utvecklande och stimulerande verksamhet, där du är med och bidrar i arbetet med att skapa Sveriges bästa hälso-och sjukvård och ett hållbart samhälle med tillväxt, i hela Västra Götaland. Västra Götalandsregionen omsätter cirka 75 miljarder kronor. Merparten av finansieringen består av skatteintäkter och olika typer av statliga bidrag, men också intäkter från biljettförsäljning och patientavgifter. Tillsammans arbetar vi för en god ekonomisk hushållning med största möjliga nytta för regionens invånare.

Ditt uppdrag

Som Redovisningschef blir du en viktig del av koncernen och du tillhör Staben för verksamhetsuppföljning, ekonomi och inköp; Avdelning Koncernredovisning, finans och ekonomistyrning. Avdelningen har ett koncernövergripande funktionsansvar för redovisning och finans och ansvarar för att leda, samordna och utveckla Västra Götalandsregionens processer inom redovisning och rapportering, finans, investeringar och ekonomistyrningsmodeller. Avdelningen står inför många spännande utmaningar med stort fokus på att effektivisera och förbättra processer och systemstöd.

Som redovisningschef ansvarar du för att koncernens redovisning sker enligt legala krav, normbildning och praxis samt att de eventuella förändringar som krävs genomförs. Tjänsten innebär att som koncernövergripande processägare leda, utveckla och samordna de gemensamma processer som ingår in ansvarsområdet. Frågorna som hanteras är både operativa och strategiska och som representant för en av landets större organisationer påverkar du normbildningen inom redovisningsområdet.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Leda arbetet med att sammanställa den legala rapporteringen för koncernens förvaltningar och bolag, finansiella rapporter i delårsbokslutet och årsredovisning, finansiella riktlinjer för koncernen.
 • Redovisning och rapportering för moderförvaltning och koncernbank.
 • Aktivt bidra till utvecklingen av regionens systemstöd inom ekonomiområdet.
 • Ständigt utvärdera redovisningsrutiner och processer för att öka effektivitet och intern kontroll.
 • Driva utvecklingsfrågor tillsammans med andra inom avdelningen och med VGRs olika verksamheter.
 • Omvärldsbevaka ditt område och vara uppdaterad på aktuella redovisnings- och skattefrågor för att kunna agera rådgivande inom ekonomistaben och övriga i organisationen.
 • Ansvara för Västra Götalandsregionens redovisningschefsnätverk, vilket innebär att du planerar och genomför möten med redovisningschefer/redovisningsansvariga cirka sex gånger per år.
 • Ansvara för uppdaterad Redovisningshandbok och tydliga rutiner.

Som Redovisningschef agerar du i en teamledande roll och rapporterar direkt till avdelningschefen för Koncernredovisning, finans och ekonomistyrning. Du har din arbetsplats i Göteborg.

Vad kan vi erbjuda dig?

Hos oss välkomnas du till en verksamhet som präglas av hög kompetens och samverkan. Som en av Sveriges största arbetsgivare kan vi erbjuda rätt person goda karriär- och utvecklingsmöjligheter. Hos oss får du chansen att utföra ett meningsfullt arbete för samhället och bidra till Västra Götalandsregionens vision ”det goda livet”.

Vi eftersträvar jämlikhet för alla medarbetare, att de trivs på arbetsplatsen och värnar om en god balans mellan arbetsliv och privatliv. Västra Götalandsregionen erbjuder flexibla arbetsformer utifrån verksamhetens förutsättningar och det finns möjlighet att kombinera arbete från våra kontor och på distans. Läs om våra förmåner här

Västra Götalandsregionen erbjuder flexibla arbetsformer utifrån verksamhetens förutsättningar och det finns möjlighet att kombinera arbete från våra kontor och på distans.

För att lyckas i rollen behöver du:

Den vi söker har relevant akademisk utbildning inom ekonomi eller redovisning, samt minst 10 års aktuell chefserfarenhet på en liknande befattning. Du behöver ha god kännedom om svenska redovisningsregler inom kommunal och privat verksamhet, samt även moms- och skatteregler. Utifrån regionens komplexitet är det viktigt att du har erfarenhet av att verka på övergripande nivå i komplexa och stora organisationer. Du har en generellt god systemvana, goda kunskaper i Excel och mycket god förmåga att uttrycka dig väl både muntligt och skriftligt. Självklart vill vi att du har ett brinnande intresse för redovisningsfrågor och dess utveckling.

Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete som revisor från både privat och offentlig verksamhet, arbete i offentlig sektor i ledande befattning, samt erfarenhet av att driva och leda förändringsarbete och systemimplementationer.

Som Redovisningschef har du ett arbetsledande ansvar och du behöver känna dig trygg i att du:

 • Är van att arbeta värdegrundsbaserat och använder värdegrunden för att uppnå goda resultat, kvalité och för att engagera samt driva medarbetare mot verksamhetens uppsatta mål.
 • Har god självkännedom, samarbetsförmåga och är medveten om alla människors lika värde samt arbetar på ett inkluderande sätt.
 • Tar initiativ, är drivande, modig, lojal och ser till helheten när du fattar beslut och skapar resultat.
 • Tar en mycket god kommunikativ förmåga och kan uppfatta, anpassa, konkretisera och förmedla budskap.
 • Lägger stor vikt vid att vara synlig och tillgänglig för andra, inger förtroende samt bygger tillitsfulla relationer.
 • Inspirerar, involverar och utvecklar medarbetare samt arbetar aktivt med sin egen utveckling.

Det är viktigt för oss att du kan arbeta utifrån vår värdegrund:

 • Tillsammans gör vi varandra framgångsrika.
 • Vi lyssnar in. Vi lyssnar av.
 • Feedback bidrar till vår utveckling.

För mer information: I den här rekryteringsprocessen samarbetar VGR med Randstad. Kontakta gärna Lotta Carlsson på 073 075 23 25 för mer information om rekryteringsprocessen. Urval och intervjuer kommer att ske löpande, ansök därför gärna så snart som möjligt.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/3790
Kontakt
 • Katarina Hagby, avdelningschef, 0722-013604
 • Lotta Carlsson, Randstad, 0730-752325
Facklig företrädare
 • Vision: Jeanette Hansson, 0767-742849
 • Akademikerförbundet SSR, SACO: Git Olofsson, 072-2063558
 • Akavia, SACO: Stig Holmlund, 0709-512345
Publicerat 2023-05-12
Sista ansökningsdag 2023-06-18

Tillbaka till lediga jobb