Regionhälsan Flyktingmedicinsk mottagning

Om oss

Flyktingmedicinsk mottagning är en del av Expertenheterna inom Regionhälsan. Mottagningen är en resursenhet för flyktingar under etablering och upp till ett år efter avslutad etableringsperiod. Vi verkar för en jämlik vård genom anpassade insatser. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, undersköterska, kurator och medicinsk sekreterare nära tillsammans i team. Vårt uppdrag är att utreda och behandla migrationsrelaterad ohälsa i syfte att stärka nyanländas hälsa och underlätta integration. Vi erbjuder också hälsoundersökningar för asylsökande. Samverkan med våra vanligaste remittenter – Arbetsförmedlingen, Vuxenutbildningarna och socialtjänsten, är en viktig del av arbetet. Verksamheten har också i uppdrag att vara ett kunskapsstöd avseende migrationsrelaterad ohälsa, hälsoundersökningar och tortyrskador hos flyktingar. Utöver vårt kliniska uppdrag arbetar vi därför mycket med utbildningar och konsultationer. Vi har ett nära samarbete med Flyktingbarnmottagningen och Kris- och traumamottagningen och vi ingår också i såväl regionala som nationella nätverk för frågor inom vårt fält.

Om arbetet

Arbetet som kurator hos oss är mycket varierat. Du kommer dels att ha ett kliniskt uppdrag där du träffar patienter som remitterats till oss på grund av någon form av migrationsrelaterad ohälsa vilket kan handla om allt från mildare stressymtom och somatiska besvär till mer omfattande problem relaterade till traumatisering. Din uppgift är att utifrån din och teamets bedömning erbjuda lämpliga insatser vilket kan vara samtalsstöd/behandling, psykoedukativa insatser, psykosocialt behandlingsarbete, SIP eller remittering till andra delar av vården beroende av patientens behov.  Tillsammans med din kuratorskollega planerar och håller du också i mottagningens Hälsoskola. Den andra delen av uppdraget handlar om att nå ut till målgruppen genom att förmedla kunskap till andra som träffar flyktingar samt att genom samverkan utveckla arbetsformer och metoder för att ännu bättre möta målgruppens behov. Förutsättningarna för arbetet förändras hela tiden genom att antalet flyktingar och vilka länder de kommer ifrån varierar, lagstiftningen förändras och uppdragen för våra samverkansparter skiftar. Vårt uppdrag kräver därmed att vi hela tiden anpassar oss och tänker nytt.

Dina kvalifikationer

Du har socionomutbildning. Det är meriterande om du är legitimerad hälso- och sjukvårdskurator eller om du kommer att kunna söka legitimation under övergångstiden för legitimering. Grundläggande psykoterapiutbildning (steg-1) är meriterande. Vi värdesätter också tidigare erfarenhet av arbete med vår målgrupp. Vi söker vidare en person som är en god lyssnare, duktig på att knyta kontakter och kreativ i sin problemlösningsförmåga. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/796
Kontakt
  • Matilda Vasilis Verksamhetschef, 0736-940995
Facklig företrädare
  • Git Olofsson, Akademikerförbundet SSR, 0722-063558
Publicerat 2024-02-14
Sista ansökningsdag 2024-02-28

Tillbaka till lediga jobb