Göteborgs botaniska trädgård

Botaniska trädgården är en plats där växtvärldens mångfald är i centrum. Botaniska är också en vetenskaplig institution med botanisk forskning och hortikulturellt utvecklingsarbete på hög internationell nivå. Under trädgårdens hundraåriga historia har växter från hela världen fått sin plats i våra levande samlingar och de odlas nu i vackra miljöer runtom i trädgården, i arboretet samt i växthusen.

Varje år får våra 600 000 besökare en upplevelse utöver det vanliga som vi hoppas ska väcka intresse för växtvärldens mångfald och det viktiga bevarandearbetet av densamma. Den pedagogiska verksamheten är riktad både till skolor och utbildningsaktörer i form av lektioner och fortbildning, samt till allmänheten genom utställningar, visningar och event.

Botaniska är en av de största botaniska trädgårdarna i Europa med sina omkring 75 hektar och 20 000 unika växter från mer än 130 länder. På vår arbetsplats är alla medarbetare viktiga delar i helheten och tillsammans arbetar vi mot gemensamma mål och vårt arbetsspråk är svenska.

Vill du vara med och driva arbetet med trädgårdens teknik, service och vårt arboretum? Då är det kanske dig vi söker som vår nya driftschef! 

Vi söker en ledare som ska vara chef för enheten Teknik, service och arboretum. I rollen som enhetschef har du ett övergripande ansvar för enhetens arbete, i nära samarbete med cheferna på de övriga tre enheterna. Enheten är en sammanslagning av två tidigare grupper. 

Enhetens arbete med arboretet handlar om skötsel och förvaltning av vår 57 hektar stora trädsamling som finns i Änggårdsbergens naturreservat. Arboretet används till forskning och utvecklas ständigt i dialog med den ansvariga vetenskapliga intendenten. Enhetens arbete med teknik och service är basen för mycket av arbetet i trädgården, allt från reparation av verktyg, service av fordon, inköp och komposthantering till skötsel av grönytor och vaktmästeri. Här finns behov av att ständigt anpassa och utveckla arbetet för att möta de höga krav vi har på skötselnivå. 

Utöver detta ingår ett antal uppdrag kopplat till chefstjänsten såsom ett helhetsansvar för säkerhetsfrågor inom Botaniska liksom ett huvudansvar för kontakt med och samordning av de entreprenörer som periodvis arbetar i trädgården. I tjänsten ingår också att vara Botaniskas huvudsakliga kontakt med driftorganisationen inom Västfastigheter, som förvaltar trädgårdens byggnader.  

Du ingår i ledningsgruppen och rapporterar till förvaltningschefen. 

Är du den vi söker? 

Som driftchef ansvarar du för att planera, leda och utveckla Botaniska trädgårdens enhet för teknik, service och arboretum. Du ansvarar för omkring 10 medarbetare (beroende på säsong); servicetekniker, drifttekniker, trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare. Vi har regelbundet personer i arbetsmarknadsåtgärder anställda.  

Som driftchef är du både en närvarande chef, arbetar operativt i verksamheten och medverkar i strategiskt utvecklingsarbete. Du lägger vikt vid det praktiska genomförandet och är inte rädd för att hjälpa till ute i verksamheten när det behövs. Exempel på utvecklingsarbete är att säkerställa att vi har en optimal fordonsflotta som vi nyttjar effektivt samt att arbeta strategiskt med bevattningsfrågan i ett långsiktigt perspektiv.  

Du har också en viktig roll i det fortsatta utvecklingsarbete som Botaniska står inför där nya växthus och besökscentrum ska byggas, vilket kommer ge stora möjligheter att i framtiden visa upp våra unika växtsamlingar. Som driftchef ska du bland annat samordna logistiken avseende transporter och daglig verksamhet i samband med projektet. I tjänsten ingår också att nätverka med olika externa aktörer kring trädgård och parker. 

Om dig som person 

Vi söker dig som har chefserfarenhet, gärna flerårig, med ansvar för personal, verksamhet, ekonomi och arbetsmiljö. Du behöver ha erfarenhet från arbete med teknik och service inom grön näring. Du har en grundläggande gymnasieutbildning och gärna chefsutbildning eller påbyggnadsutbildning inom något av de områden som enheten arbetar inom. 

Du har förmåga att prioritera när det finns motstridiga krav och kan sätta gränser både internt och externt. Du har en god känsla för teknik och kan vid behov handfast gå ut och göra skillnad på plats. Som driftchef är du strukturerad, lyhörd och anpassningsbar. Du är en god kommunikatör och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska.  

Som chef hos oss behöver du ha ett helhetsperspektiv över verksamheten samtidigt som du är involverad i detaljer.  Du är mål- och resultatorienterad och i ditt ledarskap lägger du stor vikt vid att engagera och involvera dina medarbetare för att driva verksamheten framåt. Genom tydliga strukturer samt att du är öppen och lyhörd i din kommunikation skapar du förutsättningar för en god arbetsmiljö och samarbete. Du ser möjligheter och har ett coachande förhållningssätt.   

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.  Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari 2024 eller enligt övernskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/5851
Kontakt
  • Hanna Tornevall, förvaltningschef, 0736-654041
Facklig företrädare
  • Marika Irvine, saco, 0702-105294
  • Lars Troberg, vision, 0707-809039
Publicerat 2023-09-25
Sista ansökningsdag 2023-10-15

Tillbaka till lediga jobb