Göteborgs botaniska trädgård

Botaniska trädgården är en plats där växtvärldens mångfald är i centrum. Botaniska är också en vetenskaplig institution med botanisk forskning och hortikulturellt utvecklingsarbete på hög internationell nivå. Under trädgårdens hundraåriga historia har växter från hela världen fått sin plats i våra levande samlingar och de odlas nu i vackra miljöer runtom i trädgården, i arboretet samt i växthusen.

Varje år får våra 600 000 besökare en upplevelse utöver det vanliga som vi hoppas ska väcka intresse för växtvärldens mångfald och det viktiga bevarandearbetet av densamma. Den pedagogiska verksamheten är riktad både till skolor och utbildningsaktörer i form av lektioner och fortbildning, samt till allmänheten genom utställningar, visningar och event.

Botaniska är en av de största botaniska trädgårdarna i Europa med sina omkring 75 hektar och 20 000 unika växter från mer än 130 länder. På vår arbetsplats är alla medarbetare viktiga delar i helheten och tillsammans arbetar vi mot gemensamma mål och vårt arbetsspråk är svenska.

Vill du vara med på en fantastisk utvecklingsresa? Har du erfarenhet av ledarskap och trivs i en operativ chefsroll? Då är det kanske dig vi söker som vår nya trädgårds- och gestaltningschef!

Vi söker en prestigelös ledare som ska vara enhetschef för en av våra två trädgårdsenheter och samtidigt ha det övergripande ansvaret för hela trädgårdens gestaltning och skötselnivå.

Verksamheten inom enheten består av planering och skötsel av trädgårdens norra del samt delar av växthusen, inventeringsarbete och arbete med att bevara och utveckla våra växtsamlingar. Enheten medverkar även i publika event samt olika utställningar och utbildningar. I rollen som enhetschef har du ett övergripande ansvar för det dagliga arbetet i trädgårdens norra del, i nära samarbete med enhetschefen som ansvarar för den södra delen. Du leder, fördelar och koordinerar arbetet och lägger vikt vid det praktiska genomförandet. Inom enheten finns omkring 10-20 trädgårdsmästare (beroende på säsong) samt två intendenter.

Tjänsten innebär också ett helhetsansvar för gestaltningen och skötseln av trädgården. Botaniska är i ständig förändring och utveckling, samtidigt som det är av stor vikt att slå vakt om det kulturhistoriska arv och uttryck som finns på platsen.

Som enhetschef arbetar du i nära samarbete med förvaltningschef och ledningsgruppen och utgör en viktig nyckelspelare i det fortsatta utvecklingsarbete som Botaniska står inför. Under 2023 ska nya växthus och besökscentrum börja byggas, vilket kommer ge stora möjligheter att i framtiden visa upp våra unika växtsamlingar och skapa ett intresse för biologisk mångfald. En genomtänkt gestaltning och skötselnivå för att skapa upplevelser för våra besökare är centralt, samtidigt som trädgårdens samlingar och forskning står i centrum för arbetet.

Är du den vi söker?

Vi söker dig som har arbetat med gestaltning i en botanisk trädgård, större publik trädgård eller motsvarande. Du har en god känsla för trädgårdshantverket. Du har minst 5 års erfarenhet av ledarskap, där trädgårdsarbete gärna är i fokus. Du har en akademisk utbildning inom området gestaltning och trädgård eller annan inriktning som vi bedömer likvärdig. Utöver det ser vi gärna att du har vana av att driva och leda projekt inom området samt att du har goda kunskaper i MS Office och erfarenhet av budgetarbete. Det är positivt om du har erfarenhet från offentlig sektor. Du uttrycker dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Som chef hos oss behöver du förmågan att ha ett helhetsperspektiv över verksamheten samtidigt som du kan vara involverad i detaljer. Vidare är du lösningsfokuserad och har ett coachande förhållningssätt. Du är mål- och resultatorienterad, i ditt ledarskap lägger du stor vikt vid att engagera och involvera dina medarbetare för att driva verksamheten framåt. Genom tydliga strukturer samt att du är öppen och lyhörd i din kommunikation skapar du förutsättningar för att en god arbetsmiljö och samarbete. Du lockas av att ta dig an nya utmaningar och arbeta i en ständigt utvecklande miljö.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/5658
Kontakt
  • Hanna Tornevall, förvaltningchef, 073-6654041
Facklig företrädare
  • Lena Benjegård, Vision, 070-2109355
  • Erik Vidstige, SACO, 070-0816579
Publicerat 2023-09-11
Sista ansökningsdag 2023-09-24

Tillbaka till lediga jobb