Förvaltningen för kulturutveckling, Forsviks Bruk

Kulturförvaltningen arbetar för ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland. Vi främjar, stöttar och utvecklar Västra Götalands kulturliv tillsammans med kommuner, civilsamhälle och andra aktörer. Kulturförvaltningen ger tjänstepersonsstöd till regionens kulturpolitiska organ: Kulturnämnden och Styrelsen för kulturutveckling. Läs mer på vår webbplats vgregion.se/kulturforvaltningen.

För att utföra vårt uppdrag med konst, kultur, natur och kulturarv finns för kärnverksamheten två avdelningar, Konst och kultur samt Natur och kulturarv där respektive avdelning är uppdelad på ett flertal enheter. På avdelningen Natur och kulturarv finns de sex museer och besöksmål som förvaltningen driver. För att samordna tvärande frågor över hela förvaltningen arbetar vi i matris, där exempelvis vårt arbete med kommuner, barn och unga, samlingsförvaltning och Agenda 2030 ingår.

Forsviks bruk ingår i enheten Kulturmiljö tillsammans med Slöjd & byggnadsvård på Nääs. På enheten, som ansvarar för förvaltningens arbete med kulturmiljö och kulturarv i regionens samtliga kommuner, arbetar ett 25-tal medarbetare.

Forsviks Bruk, med anor från 1400-talet, är en av landets äldsta industrihistoriska platser och byggnadsminne sedan år 2008. Industribyggnaderna och bruksarbetarnas bostäder visar en bruksmiljö från främst slutet av 1800-talet. Sommartid har vi öppet för besökare. I våra utställningar berättar vi om Sveriges industrihistoria och den tekniska utvecklingen under de senaste 600 åren. Vi berättar också om samhällsutvecklingen och om livet i ett brukssamhälle. Under sommaren har vi särskilda arrangemang i samverkan med olika föreningar på bruksområdet såsom konserter och teater, marknads och hemvändardagar (Forsviksdagarna) och en dag med barnen i centrum (Barnens Forsvik). Läs gärna mer på vår hemsida Forsviks bruk, webbsida

Vill du jobba som guide med oss säsongen 2023 på Forsviks bruk?
Nu söker tre säsongsanställda med varierande sysselsättningsgrader som vill arbeta i ett industrihistoriskt kulturarv med ett omväxlande arbete som museivärd. I arbetet ingår att bemanna receptionen, guidning av besöksmålet på svenska och engelska, att ge vägledning och service till våra besökare, försäljning i museibutiken samt ansvar för daglig skötsel av utställningar och reception. Du kommer även i din roll som guide att praktiskt handha en del av besöksmålets maskiner som exempelvis vårt vattenhjul. Arbetsuppgifterna innebär att du är besöksmålets ansikte utåt och den första person våra besökare möter. Arbetet är flexibelt och självständigt. Arbetsgivaren ger relevant utbildning och vägledning för arbetet inför säsongsöppningen.

Kvalifikationer
Du har fyllt 18 år och har mycket goda kunskaper i svenska och engelska då du kommer hålla visningar på båda språken. Du bör känna dig bekväm i guidesituationen och med att tala inför en grupp. Du har gymnasiekompetens och vi ser gärna att du också har minst en termin i akademiska studier i kulturhistoriskt ämnesområde. Viktigt är att du kan arbeta självständigt, har servicekänsla och är positivt inställd till att ta dig an olika arbetsuppgifter som kan uppstå. Erfarenhet av kassaarbete är meriterande. Erfarenhet som guide eller annan pedagogisk erfarenhet liksom intresse för och kunskap om äldre teknik är meriterande. Språkkunskaper i tyska är meriterande.

Vi intervjuar från och med vecka 14 och 15. 
Tjänstgöring på helger ingår i tjänsten.

Anställningsform Sommarjobb/Säsongsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 15 maj eller enligt överenskommelse - till 3 september
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad Ca 65% - 95% med viss möjlighet till ytterligare timmar vid behov
Ort Karlsborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/1710
Kontakt
  • Jan Johansson
Facklig företrädare
  • Eva Edsler. DIK, 0706-482300
  • Jimmy Nilsson, Vision, 0700-207634
Publicerat 2023-03-01
Sista ansökningsdag 2023-04-10

Tillbaka till lediga jobb