Folkhögskoleförvaltningen, Dalslands folkhögskola

Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara.

Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden. Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.

På Dalslands folkhögskola studerar nära 300 deltagare uppdelade på tre orter. Vi finns i Färgelanda, Vänersborg och Trollhättan. De kurser vi erbjuder, förutom allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå, särskilda kurser/profilkurser, följande är exempel på dessa: Yrkeskurs vård- och omsorg, Socialpedagog, Livslinjen, Äventyrsguide och Det goda livet – en kurs för att ställa om till ett hållbart liv. I Trollhättan studerar ca 180 deltagare med 30 personal. Sammanlagt på alla orter är vi runt 60 anställda som arbetar med undervisning och service.
På folkhögskolan utgår lärandet från deltagarnas behov, förkunskaper och erfarenheter. Samtalet och det aktiva deltagandet i gruppen är en av grundpelarna i folkhögskolans pedagogik. Hos oss undervisar vi vuxna deltager i små grupper i en lugn miljö.
På skolan finns en positiv anda som är viktig att förvalta. Den handlar om vikten av att få vara den man är, att synas, att bli lyssnad till. Det ska helt enkelt vara roligt och meningsfullt att komma till skolan, oavsett om man är där som deltagare eller som anställd.

Kursen Det goda livet – för en hållbar framtid, är en 1-årig eftergymnasial folkhögskolekurs som ger kunskaper för att ställa om sitt liv. För någon är det ett litet steg som bekräftar ett ställningstagande om ett hållbart liv för andra kan det kännas som att ”hoppa av ekorrhjulet, rädda ett ödehus och flytta ut på landet”.

Kursens innehåll sträcker sig från en teoretisk grund baserad på FN:s Agenda 2030 via konkreta ämnesområden som permakultur, odling, renovering och småföretagande till att matcha deltagarnas drömmar med hus och gårdar att hyra eller köpa. Kursen syftar till landsbygdsutveckling i hela landet men sker i samverkan med kommuner i första hand i Dalsland.

Det finns på hemsidan www.dals.fhsk.se en kursplan med alla delmoment. Även om det är en omfattande kursplan finns det utrymme för kompletteringar, strykningar och förändringar i samråd med den som rekryteras som kursansvarig.

Dalslands folkhögskola är en skola med land och stad som ett levande arbetsområde. Vi finns i flera kommuner i Dalsland samt i Vänersborg och Trollhättan. Vi samverkar i ett flertal nätverk. Vi har de senaste åren nästan fördubblat vår verksamhet och numera en av de 20 större folkhögskolorna.

Arbetsuppgifter och beskrivning

Kursansvarig lärare vid Dalslands folkhögskola har ett stort eget mandat att utveckla och genomföra kursen i samverkan med biträdande rektor vid enheten i Färgelanda. Det är kursansvarig som läser ansökningar till kursen och rekryterar deltagare, lägger upp schema för läsåret och enskilda veckor samt ser till att det finns gästföreläsare och andra medarbetare som genomför delmomenten. Kurs­ansvarig håller själv i stora delar av kursens innehåll, 20-30 % av arbetstiden disponeras för planering, samordning av övriga insatser och nätverkande med relevanta aktörer för kursens genomförande.

Kvalifikationer

Du har en högskoleutbildning och erfarenhet av lärande. Du är intresserad av alla tre dimensioner av hållbarhet, ekologi, ekonomi och social hållbarhet och har relevanta erfarenheter av dessa frågor. Folkhögskolelärarutbildning och/ eller erfarenhet av arbete på folkhögskola är meriterande.

Vi söker dig som själv strukturerar ditt angreppssätt. Du är tydlig i din kommunikation, kan övertyga andra människor samt har lätt för att samarbeta med såväl kollegor som deltagare och externa parter.

Du behöver dessutom ha B-körkort.

Villkor

Tillsvidaretjänst. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast eller enligt övernskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Färgelanda
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2020/601
Kontakt
  • Caharlotte Day, bitr Rektor, 0705-261466
Publicerat 2020-01-30
Sista ansökningsdag 2020-02-16

Tillbaka till lediga jobb