Regionhälsan Mottagning sexuella övergrepp

Om oss

Regionhälsans verksamhetsområde Expertenheterna startar nu en mottagning med uppdraget att förbättra vården för personer som varit utsatta för sexuella övergrepp. Uppdraget gäller behandling i den fas som följer på sjukhusens akutmottagningars psykosociala omhändertagande. Det ingår också ett fokus på särskilt utsatta grupper, som hbtq-personer, personer i social utsatthet, personer som säljer sex samt personer med funktionsnedsättningar.

Mottagningen kommer att arbeta tvärprofessionellt utifrån såväl medicinsk som psykosocial kompetens. En utgångspunkt tas i ett rättighetsperspektiv, vilket innebär att alla oavsett funktionalitet, kön, könsidentitet, könsuttryck, sexuell identitet eller sexuell praktik ska känna sig välkomna och uppleva ett gott omhändertagande.

Uppdraget är regionalt och innebär ett ansvar för patienter från hela Västra Götalandsregionen. Personalstyrkan kommer att bestå av omkring 17 medarbetare, fördelade på yrkeskategorierna barnmorska, fysioterapeut, gynekolog, kurator, psykiater, psykolog samt administratör. Mottagningen kommer att samarbeta med Sexualmedicinskt centrum.

Vi söker nu en barnmorska med grundläggande psykoterapiutbildning (så kallad steg 1). Tjänsten kommer inledningsvis att vara placerad inom SMC-Pilen, en mindre enhet som riktar sig till sexuellt riskutsatta grupper från 13 år. Målgruppen består av både barn, ungdomar och vuxna personer med erfarenheter av bland annat omsorgssvikt, våld och substansberoendeproblematik. De allra flesta har erfarenheter av sexuellt våld, Arbetsgruppen på SMC-Pilen består idag av barnmorskor med terapeutisk och sexologisk kompetens samt traumautbildning.

Om arbetet

Arbetsuppgifterna består bland annat i samtalsstöd med fokus på sexuell riskutsatthet och på patienternas erfarenheter av sexuellt våld. I arbetet ingår även uppföljning av sexuell hälsa med STI-provtagning, preventivmedelsrådgivning och hepatit B-vaccination. Arbetssättet bygger på traumamedveten omsorg och en hållande struktur i kontakt med patienter. Verksamheten bedriver också utåtriktat och uppsökande arbete gentemot målgruppen, vilket bland annat innebär presentationer och föreläsningar samt deltagande i olika samverkansnätverk.

Tanken är att SMC Pilen gradvis ska integreras i den nya mottagningen för vård efter sexuella övergrepp. Vi erbjuder dig ett omväxlande, intressant, utmanande och engagerande arbete i samarbete med kunniga och stöttande arbetskamrater.

Om dig

Du är legitimerad barnmorska med grundläggande psykoterapiutbildning (steg I), samt har traumakunskap och erfarenhet av arbete med sexuellt riskutsatta grupper. Vi ser gärna att du har erfarenhet av flera olika vårdinstanser. I ditt arbete är du samarbetsorienterad, flexibel och engagerad. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt Överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2775
Kontakt
  • Mats Leffler, Verksamhetschef, 0702-455271
Facklig företrädare
  • Ann-Christine Johansson, Vårdförbundet, 076-1412207
  • Lucille M'boge Fredriksson, SRAT, 0700-823101
Publicerat 2024-06-04
Sista ansökningsdag 2024-06-24

Tillbaka till lediga jobb