Kulturförvaltningen, Konst och kultur, Bibliotek och litteratur

Kulturförvaltningen arbetar för ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland. Vi främjar, stöttar och utvecklar Västra Götalands kulturliv tillsammans med kommuner, civilsamhälle och andra aktörer. Kulturförvaltningen ger tjänstepersonsstöd till regionens kulturpolitiska organ: Kulturnämnden och Styrelsen för kulturutveckling. Läs mer på vår webbplats vgregion.se/kulturforvaltningen.

Kulturförvaltningen arbetar för att kultur, natur och kulturarv ska vara en del av alla
människors vardag. För att utföra vårt uppdrag med konst, kultur, natur och kulturarv finns för kärnverksamheten två avdelningar där respektive avdelning är uppdelad på ett flertal enheter. För att samordna tvärande frågor arbetar vi i matris, där vårt arbete med kommuner, barn och unga, samlingsförvaltning och Agenda 2030 är några. Avdelningen Konst och kultur erbjuder kunskap och kompetens inom konst- och kulturområdet som stöd till kommunerna, civilsamhället och andra aktörer för genomförande och främjande av utveckling inom
kulturområdet.

Vill du vara med och bidra till att människor med olika förutsättningar får likvärdig tillgång till information, språk, kultur och kunskap? Då kan du vara den konsulent vi söker! 

Enheten Bibliotek och litteratur består av 16 engagerade medarbetare som ansvarar för regionbiblioteksuppdraget och förvaltningens litteratur- och läsfrämjande mål. Vi arbetar med att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet för de folkbibliotek som är verksamma i regionen. Utöver det arbetar vi strategiskt med förändringsarbete, processtöd och kunskapsspridning kring frågor som rör bibliotekens utveckling och roll i samhället. 

Som bibliotekskonsulent hos oss kommer du identifiera och analysera övergripande behov och utmaningar för biblioteken. Utifrån din insamlade kunskap tar du initiativ till samarbeten och intar en främjande, stödjande och rådgivande roll i relation till folkbiblioteken. Du ingår i olika nätverk och har utbyte med andra regioner samt nationella biblioteksaktörer. Du kommer arbeta med metodutveckling, samt att muntligt och skriftligt förmedla erfarenhets- och forskningsbaserad kunskap. Du kommer även coacha och facilitera mindre och större möten både digitalt och fysiskt.  

Tjänsten har fokus på att stödja och främja folkbibliotekens arbete inom flerspråk samt nationella minoriteter. Du kommer att driva och stödja processer på folkbiblioteken, organisera fortbildningsinsatser för bibliotekspersonal, omvärldsbevaka och samarbeta med relevanta externa aktörer liksom kollegor inom förvaltningen. Du ingår i biblioteksgruppen på din enhet där du, utöver ditt huvudansvar och inriktning, samarbetar med andra bibliotekskonsulenter för att vi ska kunna ta ett helhetsansvar för biblioteksutveckling.  

Arbetsplatsen är förlagd till Borås eller Göteborg men resor runtom i regionen ingår i arbetet, ibland även på kvällar och helger. 
 
Krav 
Examen från akademisk utbildning som arbetsgivaren bedömer är lämplig för arbetsuppgifterna. 
Erfarenhet av att ha arbetat med flerspråkighet. 
Erfarenhet av verksamhetsutveckling, projekt- och processledning. 
Erfarenhet av att organisera utbildningsinsatser. 

Meriterande  
Nätverk inom biblioteks- och/eller litteraturbranschen på kommunal, regional och nationell nivå.
Kunskap om nationella minoriteter. 
Behärskar du utomeuropeiska språk är det en fördel och stor tillgång. 
B-körkort. 

Personliga kompetenser  
Du är kommunikativ och lyhörd, är van att arbeta självständig samtidigt som du har samarbetsförmåga. Du har förmåga att se helheten och har lätt att samarbeta med aktörer i olika verksamheter och på olika nivåer, samt att växla mellan olika arbetsuppgifter och arbetstakt. Du har utvecklingsfokus, tänker strategiskt och kan inspirera och få med dig andra. Du har lätt att prata inför grupper, tänker långsiktigt och utanför boxen samt planerar ditt arbete på ett strategiskt sätt.  
 
Övrigt
Intervjuer kommer att hållas 4/3 och 7/3 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg eller Borås
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/677
Kontakt
  • Daniella Pind, +46720843008
Facklig företrädare
  • Eyrun Thorhallsdottir, Saco, 0703-492156
Publicerat 2024-02-09
Sista ansökningsdag 2024-02-25

Tillbaka till lediga jobb